PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
5.2.2025
Teollisuusliiton työehtosopimusneuvotteluissa tilanne on ajautunut jo viikon pituisiin lakkoihin. Tätä kirjoittaessa on käynnissä 27.1. alkaneet kuusipäiväiset lakot ja lisää lakkoja on toteutumassa ainakin kahden seuraavan viikon aikana, jos sopimukseen ei sitä ennen päästä.
Teollisuusliitto ei ole ainoa liitto, jonka neuvottelijat istuvat tällä hetkellä tiiviisti neuvottelupöydässä, mutta heidän neuvottelupöydän tuloksia odottavat muiden alojen työnantajapuolen edustajat ennen kuin uskaltavat laittaa nimen sopimukseen. Tämä on jo tutuksi käynyt kaava parilta edelliseltä neuvottelukierrokselta.
Yksi liitto onkin työnantajien toimesta pakotettu paljon vartijaksi, kun kaikki alat tilanteistaan riippumatta kuittaavat samat palkankorotukset.
Myös PAUn alojen palkankorotukset selviävät siinä vaiheessa, kun teknologiateollisuuden työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen ja kemian perusteollisuuden työehtosopimuksen osalta löytyy sopu korotuksista. Optiovuosiratkaisuihimme on kirjattu, että neuvottelut aloitetaan välittömästi, kun yleinen palkankorotuslinja on tiedossa ja tämän jälkeen palkankorotukset on tarkoitus saada maksuun mahdollisimman nopeasti.
Jos emme Paltan kanssa pääse sopimukseen yleisestä palkankorotuslinjasta, niin yleiskorotuksen suuruus on teknologiateollisuuden ja kemian perusteollisuuden työehtosopimuksien yleiskorotusten keskiarvo.
Palkankorotuksen ajankohta määräytyy vastaavalla periaatteella kuin teknologiateollisuuden työehtosopimuksessa sovitaan. Korotusajankohta on olennainen seikka laskettaessa sopimusvuoden kustannusvaikutusta. Kustannusvaikutuksen laskenta tehdään uuden sopimusvuoden alusta lukien eli esimerkiksi Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen osalta 1.11.24 lukien ja Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen osalta 1.12.24 lukien. Viestinvälitys- ja logistiikka-alalla saman kustannusvaikutuksen toteutuminen sopimusvuoden aikana edellyttää, että korotukset toteutuvat kuukautta aiemmin kuin teknologiateollisuudessa.
Julkisissa ulostuloissa kaikki osapuolet tuntuvat toivovan nopeaa sovintoa, mutta vielä tällä hetkellä tilanne näyttää ajautuvan yhä laajempiin ja vaikuttavampiin työtaisteluihin. Valtakunnansovittelijasta ei taida tässäkään työmarkkinakiistassa olla apua. Kun valmiiksi naulaa itsensä työnantajien koordinaation takuunaiseksi, niin menettää mahdollisuuden tehdä uskottavasti puolueettomia sovintoehdotuksia.
Sovittelijan lisäksi työnantajan kanssa yhteisessä rintamassa seisoo maan hallitus, joka säätämällään tukilakkolainsäädännöllä pyrkii estämään alojen välisen tuen antamisen työtaistelutilanteissa. Uudesta lainsäädännöstä huolimatta kykyä ja mahdollisuutta alojen väliseen solidaarisuuteen yhä on ja laaja joukko SAK:n liittoperheen liittoja on jo ilmoittanut tukitoimistaan Teollisuusliiton lakkojen aikana ja tukitoimet varmasti laajenevat. Ja niin sen pitää ollakin – ei vain yksi kaikkien puolesta vaan myös kaikki yhden puolesta.
Heidi Nieminen
Puheenjohtaja
26.12.2017 - Markku Sirén