PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
16.9.2024
PAUn jäsenten työttömyyskassalta eli A-kassalta oli tullut taas loman jälkeen uutta tilastotietoa kassan maksamista etuuksista. Työttömien jäsentemme määrä aina näin kesäaikaan laskee ja jäsenistämme onneksi vain 6,9 % sai ansiopäivärahaa heinäkuussa eli työllisyystilanne alallamme on suhteellisen hyvä. Alamme työttömyysluvuissa on tapahtunut viime aikoina aika pieniä muutoksia.
Yksi luku tilastoissa kumminkin pistää silmään, koska se on yli tuplaantunut viime kesän luvuista ja yli kolminkertaistunut alkuvuoden lukuihin nähden. Ja se luku on vuorottelukorvauksen saajat. Moni jäsenemme on todennut, että vielä kun oli mahdollista jäädä vuorotteluvapaalle niin he sen tekivät. Nykyinen hallitus lakkautti vuorotteluvapaajärjestelmän elokuun alusta alkaen ja nyt on siis myöhässä, jos vuorotteluvapaasta vielä haaveilee. Moni kuitenkin teki ratkaisunsa ja jäi vapaalle. A-kassan tilastoista näkee, että trendi on sama kaikilla muillakin A-kassaan kuuluvilla aloilla ja voikin siis olla, että vuorotteluvapaasta nauttii tällä hetkellä ennätysmäärä työntekijöitä. Minulle se kertoo siitä, että vuorotteluvapaajärjestelmä on koettu tärkeäksi mahdollisuudeksi pitää hengähdystauko työelämästä. Toivottavasti maassa on taas jossain kohtaa hallitus, joka osaa nähdä järjestelmän hyödyt samoin kuin työntekijät.
Vuorotteluvapaata vielä huomattavasti suurempi merkitys postialalla on ollut aikuiskoulutustuella, joka myös hallituksen toimesta lakkautettiin eli aikuiskoulutustukea ei myönnetä missään tilanteessa 1.8.2024 tai sen jälkeen alkaviin uusiin opintoihin. Ennen elokuuta alkaneet tukipäätökset toki jatkuvat. Veikkaan, että melkeinpä jokaisella alamme työpaikoilla muistetaan vanhoja työkavereita, jotka ovat aikuiskoulutustuen avulla opiskelleet uuden ammatin ja siirtyneet uuteen työpaikkaan. Tähän on myös työnantaja kannustanut erilaisilla Uusi polku-ohjelmilla, koska postialan työpaikat ovat vähentyneet 500-1000 työntekijän vuosivauhtia. Yhteiskunnan kannalta kouluttautuminen ja uuteen ammattiin veronmaksajaksi siirtyminen on ollut vaikutuksiltaan erittäin positiivinen. Tästä huolimatta tämäkin mahdollisuus on nyt ainakin toistaiseksi haudattu – toivottavasti ei niin syvälle, etteikö sitä sieltä onnistuttaisi joskus kaivamaan esille. Tarve kouluttautua myös työuran aikana ei ainakaan ole kadonnut.
Syyskuun alussa on edessä sitten seuraavat heikennykset työttömyysturvaan. Vaikutuksiltaan suurin on ansiosidonnaisen päivärahan porrastaminen, joka tarkoittaa postilaisen kohdalla sitä, että työttömyyspäivärahasta katoaa 40 työttömyyspäivän jälkeen useampi sata euroa kuukaudessa ja seuraava leikkuri tapahtuu 170 työttömyyspäivän jälkeen. Työttömyys tekee ainakin pienituloisen elämästä lähes aina taloudellisesti vaikeaa ja syyskuun alun jälkeen työttömäksi jääminen tulee olemaan vielä suurempi taloudellinen riski.
Vaikka poliitikkoja syytetään monesti hitaudesta, niin nykyinen hallitus on ollut nopealiikkeinen ja reilussa vuodessa se on kerennyt heikentämään palkansaajien ja työttömien tilannetta monin eri tavoin ja loppua ei toistaiseksi ole näkyvissä. Toki vanha viisaus kertoo, että heikennykset pitää toteuttaa hallituskauden alussa ripeästi, niin äänestäjät unohtavat ne ennen seuraavia vaaleja.
Heidi Nieminen
Puheenjohtaja
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Reitti-lehdessä 4/2024.
8.12.2017 -