PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
19.12.2022
”Valtion leipä on pitkä, mutta kapea” sanottiin ennen. Tällä kertaa valtio-omisteisista yrityksistä työntekijän leipää haluaa entisestään kaventaa Finnair. Ja tänä päivänä leivän pituuskin on valtionyhtiöissä vähintään yhtä epävarma tai ehkä epävarmempikin kuin yksityisellä puolella.
Finnair on päättänyt kiristää työntekijöitään palkanalennuksiin uhkaamalla siirtää työtä halvemman työehtosopimuksen piiriin, jos tes-heikennyksiin ei olla valmiita. Hämärien muistikuvieni perusteella väittäisin, että olen elänyt tuon saman tilanteen joskus aiemmin jonkun toisen valtion omistaman yrityksen kanssa.
Postilaisten työehdoista onnistuttiin varhaisjakajia lukuun ottamatta pitämään huolta, mutta taisto oli pitkä, ruma ja kallis kaikille. Ja sen hintaa maksetaan yhä, kun katsotaan marraskuussa julkaistun T-median Luottamus & Maine-tutkimuksen tuloksia. Posti on jämähtänyt heikkomaineisimpien yritysten listalle ja seuraa sille ”Bottom”-listalla pitää Esperi Care, Terrafame, Attendo, Caruna ja Nestlé. Uusina yrityksinä heikkomaineisimpien kympin sakkiin päätyi tänä vuonna Teboil, Kärkkäinen, Hesburger ja Fortum. Hesen työnantajamaine sai pahan kolauksen, kun sen kymmenet nuoret työntekijät toivat karut työolosuhteet julkisuuteen. Maine on katoavaista.
Postissa tehdään tällä hetkellä paljon töitä, että niin asiakkaiden kuin työntekijöiden luottamus saataisiin palautettua paremmalle tasolle. Ja olen varma, että heikkomaineisimpien yritysten listalta haluaa pois niin Postin johto kuin työntekijätkin. Mutta se ei ole helppoa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen oppinut, että maineen saa tuhottua nopeasti, mutta luottamuksen uudelleenrakentaminen vaatii paljon aikaa ja aivan hirvittävästi työtä.
Finnair ei löydy tällä hetkellä hyvämaineisimpien eikä heikkomaineisimpien yritysten listalta. Mutta kovaa vauhtia siellä mainetta tuhotaan. Yrityksen johdolle on toivottavasti kerrottu, että lentoyhtiö tarvitsee hyvää mainetta paljon kipeämmin kuin esimerkiksi luonnollista monopolia pyörittävä sähkönsiirtoyhtiö. Tosin harvoin se maineen tuhonnut porukka jää mainetta korjaamaan. Jos yrityksen johdossa maineen tuhoutuminen ei hetkauta, niin omistajaa sen luulisi kiinnostavan. Harmittavasti valtio on omistajana usein näissä tilanteissa näyttäytynyt varsin hampaattomana, kun mediamylläkkää pelätään enemmän kuin yrityksen arvon ja maineen menetystä.
Heidi Nieminen
puheenjohtaja
10.6.2024 - Heidi Nieminen