PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
6.10.2023
Tällä hetkellä monissa yrityksissä käydään kiivasta keskustelua etätyön ja toimistotyön suhteesta. Työnantajat ja työntekijät näyttävät olevan kovin erimieltä siitä, kuinka paljon työtä pitäisi jatkossa toimistolla tehdä. Sama aihe on ollut Postin henkilöstön huulilla siitä lähtien kun Postin toimitusjohtaja Turkka Kuusisto keväällä ilmoitti, että kesälomien jälkeen Postissa tullaan tekemään enemmän lähityötä. Perusteluiksi esitettiin henkilöstökyselyssä ilmenneet ajatukset kohtaamisista ja toisten huomioimisesta. Tosiasiassa työhyvinvoinnilla ratsastettiin avaamatta sitä, mitä henkilöstökyselyssä oli oikeasti kysytty ja millaiset vastausvaihtoehdot henkilöstölle oli annettu.
Henkilöstö reagoi Kuusiston ilmoitukseen pääasiassa tyrmistyneesti. Toimitusjohtajan viestin jälkeen sain itsekin ennätysmäärän yhteydenottoja. Minua lähestyneet ihmiset kokivat, että heidät pakotetaan toimistolle. Ihmiset nostivat esiin monia syitä, miksi ilmoitus huolestutti heitä. Moni ihmetteli, miksi heidän tulee matkustaa pitkiäkin matkoja toimistolle tekemään etätyötä ja osallistumaan etäpalavereihin. Toiset nostivat esiin Ilmalan huonot ja rauhattomat työpisteet, liian vähäisen pysäköintitilan ja latauspisteiden puutteen. Osa yhteydenottajista ajatteli, että nyt on aika laittaa CV kuntoon ja alkaa etsiä työpaikkaa, jossa luottamus ja vapaus tehdä työtä ovat kohdallaan. Minussa puolestaan heräsi kysymys: miksi rikkoa jotain toimivaa?
Kirjoitin loppuvuodesta 2021 Reitti-lehteen kolumnin, joka käsitteli hybridityötä. Kolumnissa nostin esiin sen, että läsnätyön ja etätyön yhdistelmä, jossa on sopivassa suhteessa työtä sekä kotona että toimistolla, on paras vaihtoehto niin työntekijälle kuin työnantajalle. Olen edelleen sitä mieltä, että hybridityö on toimivin työntekomalli. Vapaus tehdä töitä etänä helpottaa työn ja yksityiselämän yhteensovittamista, vahvistaa luottamuksen ja autonomian tunnetta sekä palvelee Postin sitoutumista ympäristön suojelemiseen ja päästöjen vähentämiseen. Läsnäolo ja fyysiset kohtaamiset ovat silti tärkeitä, ja parhaillaan – silloin kun ne tapahtuvat pakottamatta – ne herättävät henkiin työn merkityksen ja yhteisöllisyyden.
Etätyö ei estä kommunikointia, kohtaamisia ja välittävää johtamista. Kaikkien yhteinen tavoite on, että työt sujuvat ja tuloksia syntyy. Tämän varmistamiseen suurimmassa osassa työtehtäviä ei tarvita kolmea lähipäivää viikossa, vaan tätä yhteistä tavoitetta voitaisiin tukea viikoittaisilla tapaamisilla toimistolla. Mikäli työnteossa etänä ilmenee ongelmia, on siihen olemassa jo nyt oma toimintamalli. Myös kaikilla, jotka haluavat tehdä töitä koko ajan toimistolla on siihen toki edelleen mahdollisuus. Suomessa suuryrityksistä vain 42 % on ottanut käyttöön hybridimallin, ja yleisin tapa toteuttaa hybridimallia on jako, jossa toimistolla ollaan kaksi päivää viikossa. Millä Posti perustelee sen, että työntekijät pakotetaan toimistolle kolme kertaa viikossa?
Helsingin Sanomissa julkaistiin elokuussa artikkeli, jossa haastateltiin suuryritysten henkilöstöjohtajia. Artikkelin otsikko ”Aikuisten kanssa ei pitäisi joutua keskustelemaan, onko pakko tulla toimistolle vai ei” puhuu puolestaan. Artikkelissa henkilöstöjohtamisen asiantuntijat toteavat, että tärkeintä olisi yhdessä miettiä, miten ja millaisella mallilla työ parhaiten tehdään. Eri työtehtävät ovat luonnollisesti hyvin erilaisia luonteeltaan. Olennaista olisi, että malli mietittäisiin jokaisen tiimin kohdalla yhdessä työtehtävien ja tavoitteiden perusteella. On selvää, että joitakin työtehtäviä ei ole mahdollista tehdä etänä ja niihin tehtäviin hakeutuneet työntekijät ovat ymmärtäneet työnluonteen jo tehtävään hakeutuessaan.
Suomen Yrittäjien kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmesta nuoresta harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos etätyömahdollisuutta ei olisi. Saamieni yhteydenottojen perusteella henkilöstö on kokenut joustavan työskentelymallin olevan valttikortti Postilla. Toivon, että uusi linjaus ei johda joukkopakoon Postilta. Tällä hetkellä on myös työvoimapula, joten miten käy uusien rekrytointien?
Postissa on parhaillaan käynnissä henkilöstökysely Peacon. Postin henkilöstöpolitiikka on parantunut paljon viimeisen kahden vuoden aikana. Tiedän kokemuksesta, että Peaconissa esiin tulleet teemat otetaan huomioon. Uskon, että tämä aihe tulee näkymään vastauksissa. Toivon, että henkilöstöä kuunnellaan tälläkin kertaa. Kirjoitin loppuvuodesta 2021, ja kirjoitan nyt uudelleen: Toivon, että työntekijöillä säilyy edelleen mahdollisuus myös mahdollisimman laajaan – ja aitoon – valintaan tehdä työtä etänä.
Laura Meriläinen
Pääluottamusmies
Toimihenkilöt, VVL-tes, pääkaupunkiseutu 00-02
8.12.2017 -