PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
24.1.2019
Esitin tämän kysymyksen marraskuussa Tunne liittosi – tunne oikeutesi -kurssilla Tampereella. Hämmästyttävän moni ei tuntenut tai tiennyt omaa ammattiosastoaan.
Emme välttämättä tiedosta, että kuuluakseen liittoon, pitää kuulua ammattiosastoon. Liitolla ei ole yhtään henkilöjäsentä, ainoastaan ammattiosastot ovat liiton jäseniä.
Otsikon kysymykseni esitin siinä yhteydessä, kun kerroin, että useilla ammattiosastoilla on tapana maksaa jäsenilleen koulutuksesta joko stipendi tai kurssipäiväraha. Kyseinen korvaus on päätetty ammattiosaston vuosi- tai syyskokouksessa, talousarvion hyväksynnän yhteydessä. Päätöksen ovat tehneet kokoukseen osallistuneet maksavat jäsenet. Tällöin on myös hyväksytty osaston toimintasuunnitelma, jota valittu toimikunta on velvollinen noudattamaan. Kaikilla osaston jäsenillä on oikeus osallistua näihin osaston kokouksiin, toki vain maksavilla on äänioikeus. Jäsenen kannattaa osallistua, jos haluaa vaikuttaa siihen, mitä osastossa tehdään tai jätetään tekemättä tulevana vuonna.
Liitto tiedustelee osastoilta myös säännöllisesti aloitteita valtuuston kokouksiin, liittokokoukseen ja työehtosopimuskierroksille. Jos jokin asia työpaikalla ei toimi, on aina mahdollista vaikuttaa työoloihin ammattiosaston kautta, tekemällä asiasta aloitteen. Helpoiten aloitteen saat eteenpäin kertomalla sen toimikunnan jäsenelle tai osaston muulle aktiiville, joka lupaa viedä sen eteenpäin. Jäsenet valvovat toimikunnan tekemisiä osallistumalla osaston järjestämiin kokouksiin ja tilaisuuksiin. Jos koet, ettei osasto ole toiminut oikein ja sääntöjenmukaisesti, mene osaston kokoukseen ja tiedustele asiaa. Toimikunta on velvollinen selvittämään toimintansa. Toki selvityspyynnön voi toimittaa toimikunnalle ilman osaston kokoustakin.
Työpaikkasi ilmoitustaululta löydät osastosi toimihenkilöiden yhteystiedot. Jos niitä ei siellä ole, luottamusmies osaa asian sinulle kertoa. Monilla ammattiosastoilla on nykyisin myös omia kotisivuja ja Facebook-ryhmiä. Ne kannattaa lisätä seurattavien sivujen listoille omissa puhelimissa ja tietokoneissa.
Ammattiosastot ovat rekisteröityjä yhdistyksiä, joilla on omat säännöt ja joita niiden tulee noudattaa. Säännöt löytyvät liiton kotisivuilta, kuten myös liiton ja osastojen yhteystiedot. Ne ovat siellä juuri sinua varten, jotta voit katsoa mitä osaston tulee tehdä.
On hyvä muistaa, että jäsenet muodostavat osaston ja tekevät siitä sellaisen kuin tahtovat, omalla toiminnallaan. Ammattiosastosi on vaikutuskanavasi – käytä sitä!
Jarmo Tuominen
työehto- ja järjestöasiantuntija
24.1.2019 - Jarmo Tuominen