PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
3.4.2025
Postnord Danmark eli Tanskan Posti ilmoitti maaliskuun kuudes päivä julkaistulla tiedotteellaan lopettavansa kirjejakelun Tanskassa tämän vuoden lopussa. Asia noteerattiin myös kotimaisessa mediassamme lyhyesti.
Postnord syntyi, kun Tanskan kansallinen postiyhtiö Post Danmark sulautettiin Ruotsin postin kanssa Postnordiksi vuonna 2009. Ruotsin valtio omistaa yhtiöstä 60 prosenttia ja Tanskan valtio 40 prosenttia. Tanskassa postilaitoksen historia alkaa vuodesta 1624 eli kirjejakelun lakkauttaminen tarkoittaa noin 400 vuotta toiminnassa olleen palvelun päättämistä. Postnord keskittyy tiedotteensa mukaan jatkossa paketteihin ja kirjeet jakavat, jos jakavat, muut maassa toimivat yksityiset jakeluyritykset.
Kirjejakelun lopettamista on kritisoitu Tanskassa niin Postnordin somekanavissa kuin mediassa. Nopealla silmäyksellä eniten puhuttaa niiden noin 300 000 tanskalaisen tilanne, joilla ei ole digitaalisia postilaatikoita ja jotka tarvitsevat fyysistä postia asioidensa hoitamiseen. Tanskassa valtio on pakottanut kansalaiset ottamaan digipostilaatikot käyttöön, ja tämä on vähentänyt postin määrää radikaalisti. Postnordin päätös on myös nostanut esille paljon kommentteja kilpailevien postioperaattoreiden epäluotettavuudesta sekä ylipäätään postipalveluiden kalleudesta ja laadusta.
Vaikka pohjoismaisten kollegoiden tilanne ei suoraan heijastu meille, niin hyvin usein olemme huomanneet myös postialan osalta tanskalaisten ja ruotsalaisten tekevän muutaman vuoden edellä sen mitä meillä sitten seurataan perässä. Siksi tämän asian äärelle kannattaa hetkeksi pysähtyä.
EU tasolla postipalveluista säädetään postidirektiivissä ja kansallisella tasolla Suomessa postilaissa. EU:n postidirektiivissä, jonka pitäisi olla pakottavaa lainsäädäntöä, on yhä vaatimukset viisipäiväisestä postin jakelusta ja keräilystä – tästä huolimatta jäsenmaat tuntuvat yksi kerrallaan vähentävän jakelupäiviä. Direktiivi toki mahdollistaa viisipäiväisyydestä poikkeamisen erityisissä olosuhteissa. Tällaiset erityiset olosuhteet näyttäisivät olevan vallalla nykyään koko EU:n alueella...
Nykyinen maamme hallitus ei hallitusohjelmaansa ole kirjannut postilain osalta mitään. Eli periaatteessa pitäisi voida olettaa, että postilaki ei muutu tämän hallituskauden aikana. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on viimeksi joulukuussa 2021 asettanut Postille toistaiseksi voimassa olevan lain mukaisen yleispalveluvelvoitteen toteuttaa kirjeiden ja pakettien jakelua ja keräilyä. Eli siltäkin osin asia on tällä hetkellä kunnossa.
Hallitusohjelmassa on kuitenkin kirjaus, joka tulee vaikuttamaan kirjepostin määrään. Digi ensin – hankkeella tavoitellaan sitä, että Suomen kaikkien viranomaisten lähettämien kirjeiden tulee muuttua ensisijaisesti digitaalisiksi vuoden 2026 alusta lähtien eli ihan kohta. Muutoksella tavoitellaan kymmenien miljoonien eurojen säästöjä viranomaisten postituskuluissa. Tällä hetkellä noin 1,4 miljoonaa suomalaista saa viranomaispostinsa sähköisenä suomi.fi -palvelun kautta. Ensi vuonna sähköistä viranomaispostia saisi hankkeen tavoitteen mukaan reilut neljä miljoonaa suomalaista.
Jos hanke onnistuu tavoitteessaan, niin hyvin nopeasti keskustelua kirjejakelun tarpeellisuudesta käydään Tanskan lisäksi myös Suomessa.
Heidi Nieminen
Puheenjohtaja
Kirjoitus on julkaistu myös Reitti-lehdessä 2/2025
Aiheeseen liittyvää:
Tanskassa kortin lähettäminen maksaa maltaita
Kaikilla ei ole edelleenkään Tanskassa sähköistä postilaatikkoa
3.11.2023 - Heidi Nieminen