PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
20.11.2017
Viimeisen kuukauden aikana sähköpostilaatikkooni on kolahtanut parikymmentä valvontapyyntöä. Yleensä niitä tulee muutama vuodessa. Valvontapyyntösuman taustalla on työnantajaliitto Palta ja Postin tuore tytäryhtiö Posti Palvelut Oy. Sisältö on jokaisessa viestissä suurin piirtein sama: työnantajan mukaan Posti Palvelut Oy:ssä rikotaan työrauhaa. Varhaisjakajat kuulemma hidastelevat työssään, eivät tee lisätöitä kuten aiemmin ja sairaslomillakin ollaan enemmän kuin ennen. Tämä kuulemma johtaa siihen, että jakopiirejä on myöhässä enemmän kuin normaalitilanteessa olisi.
Vaikka minun tietääkseni jokainen varhaisjakaja on tietoinen työrauhavelvoitteesta, niin sanottakoon se vielä tälläkin palstalla: varhaisjakelussa ja kaikilla muillakin PAUn aloilla on työrauha voimassa eli työtaistelutoimet eivät ole mahdollisia.
Kymmenien varhaisjakajien käymien keskustelujen jälkeen en usko, että kyse on työtaistelutoimista ja niin olemme myös työnantajaosapuolelle vastanneet. Ja on vaikea enää uskoa, että työnantajakaan uskoisi kyseessä olevan työtaistelutoimet. Todellisesti kyse on surkeimmin hoidetusta liikkeenluovutuksesta mihin minä olen 12 vuoden ay-urani aikana törmännyt. Jo siinä olisi työntekijöille riittävästi surua ja vaikeutta, että työehtosopimuksen ehdot heikkenivät olennaisesti työehtosopimuksen muuttuessa, mutta sen lisäksi työnantaja aiheuttaa työntekijöilleen heikolla viestinnällään ja virheellisillä ratkaisuillaan isoja epävarmuuksia tulevaisuudesta. Vai mitä olisitte mieltä siitä, että tekisitte työtä ilman tietoa siitä, että mikä on palkkasi? Tai että muutama tunti ennen työehtosopimuksen vaihtumista työnantaja ilmoittaisi, että se mitä kanssasi on muutama kuukausi aiemmin sovittu tehtävästäsi tai palkastasi, ei enää olekaan totta vaan muutaman tunnin varoitusajalla työnantaja on päättänyt muuttaa sovittua ja ei tietenkään työntekijälle myönteiseen suuntaan.
Työnantajan toiminnalla on iso vaikutus meidän jokaisen työpanokseen. Motivoitunut työntekijä tekee enemmän ja nopeammin kuin se, jolta motivaatio on viety. Jos Posti Palvelut Oy:ssä halutaan löytää ratkaisu tämänhetkisiin ongelmiin, kannattaa johdon työaikaa valvontapyyntöjen tehtailun sijaan käyttää henkilöstön esille nostamien ongelmien ratkaisuun.
Posti Palvelut ei ole ainoa työnantaja, joka on viimeisen kuukauden aikana onnistunut yllättämään huonolla henkilöstöpolitiikallaan. SOL saa samasta aiheesta kyseenalaisen kunniamaininnan. SOL:n vuokratyöntekijöitä on monissa Postin työpaikoissa ja SOL toimii myös alihankkijana Postille eli hoitaa joitain toimintoja kokonaisuudessaan. Lähes kaikilla Postin töissä olevilla SOL:n työntekijöillä on nollatuntisopimus. Vaikka töitä olisi jatkuvasti kokoaikaisen työntekijän työtuntien verran, ei työsopimuksia muuteta vaan työtunteja taataan tasan nolla.
SOL:lla on tähän syy. Työntekijästä on helppo päästä eroon, kun tunnit voi tarvittaessa tiputtaa nollaan. Ja näin myös tehdään. Jos uskallat nostaa esille ongelman tai pyydät esimerkiksi kokemusvuosikorotuksiasi, huomaat nopeasti, että töitä ei ole enää tarjolla.
Jos jotain vihaan, niin turhia nollatuntisopimuksia ja määräaikaisten työsopimusten ketjuttamista. Molemmilla aiheutetaan tänäänkin tuhansille työntekijöille huolta ja epävarmuutta tulevasta. Ja pyritään tukkimaan heidät suut. Ja ainakin hetkellisesti SOL ja kaltaisensa siinä onnistuvat. Kun lainsäätäjä ja ay-liike yhdistävät asiassa voimansa, saadaan tähän muutos.
Heidi Nieminen
puheenjohtaja
8.11.2017 -