PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
12.2.2018
Wikipedian mukaan sana strategia on tarkoittanut antiikin kreikan aikaisen armeijan johtamista. Kilpailumarkkinoilla strategian tavoite on saavuttaa kilpailuetua suhteessa kilpailijoihin.
Olisi hyvä jos uuden strategian julkistuksen mukana tulisi tieto uusista välineistä, joiden avulla tavoite vietäisiin maaliin saakka. Kävi pikkuisen kateeksi, kun logistiikkakilpailijan alihankkija toi kerrostalossamme naapuriin kodinkoneen, mikä painoi n. 120 kg. Kodinkone ei sopinut hissiin kokonsa vuoksi ja asiakas asuu 3 kerroksessa. Mutta ei hätää, sillä kuljettaja kokosi autostaan akkukäyttöisen "nokkakärryn" ja hänen tarvitsi vain ohjata pelikonsolityylisesti tuota kuljetusvälinettä. Kertoi selän säästyvän tuolla tavalla. Kätevää, eikö totta?
Meillä ja ehkä muuallakin logistiikassa luotetaan terveen selän, ruumiin ja vahvojen käsivarsien käyttövoimaan. Jakelutyössä sentään on jo sähköavusteiset polkupyörät ja jakelukärryt, hyvä niin. Tosin talvella se akun teho heikkenee nopeasti. Monessa jakelutoimipaikassa ovat edelleen käytössä kiinni jumittuneet vanhan ajan tasot ja lajittelupöydät. Oman haasteensa antaa myös ahtaat tilat, niin työpaikoilla kun asiakkaiden luona, missä pakettitavaroita käsitellään. Viisaasti ja varovasti toisia väistellen siellä on kuitenkin päivittäin selvitty.
Uusi strategiajulkistus voisi samalla kumota vanhentuneet työohjeet ja varmistaa, että ne myös poistetaan käytöstä. Helppo ilmoitus että siitä ja siitä päivästä alkaen vanha työohje poistuu ja uusi ohje käynnistyy. Tätä kokeiltiin hieman yli 10 vuotta sitten sellaisella aurinkoisella kansiolla. Uudet ohjeet tulostettiin kansioon ja vanhat ohjeet tuhottiin. Ilmeisesti sähköinen uudistus korvasi tuon aurinkoisen kansion. Noihin aikoihin työpaikoilla puuhastelivat laatupäälliköt. Nykyisin niitä näkee vähemmän.
Loppuun pieni kevennys. Eräässä sanomalehdessä seikkailee sarjakuvassa toimistosankari B. Virtanen, ja siinä firmassa tapahtui seuraavaa: Ensin oli vanha työohje, sitten tuli uusi työohje, mikä korvasi vanhan ohjeen. Kohta tarvittiin uuden ohjeen muutos. Sitten uuden ohjeen muutoksen korjaus. Ja edelliseen korjauksen muutos. Käsittämättömän suuri määrä korjauksen muutoksia ja muutoksen korjauksia johti siihen, että piti palata takaisin alkuperäiseen vanhaan työohjeeseen.
Pekka Härkönen
työsuojeluvaltuutettu
Kainuu
30.10.2018 - Jesper Sundström