PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
1.3.2019
Minulla on ollut mahdollisuus käydä Postin työpaikoilla ja ammattiosastojen vieraana pitämässä ajankohtaiskatsauksia.
Poikkeuksetta PAUn jäsenet ovat olleet huolestuneet omasta tulevaisuudestaan ja Postin suunnasta. Tuotannollis- taloudellisiin syihin vedoten irtisanotaan ja määräaikaistetaan lukuisia työntekijöitä, postin jakelua ulkoistetaan, työtä siirretään vuokratyövoiman tekemäksi, työehtosopimusta vaihdetaan heikompaan ja postin kulkunopeutta hidastetaan merkittävästi.
Postin työtä ei voi tehdä enää sen laatuisena, minkälaisina postin työntekijät ovat tottuneet tekemään. Tämä ahdistaa tunnollista työntekijää.
On ilmiselvää, että tähän tilanteeseen ovat Postin työntekijät vähiten syyllisiä. Ymmärrän toki, että jaettavan tavaran määrän vähentyminen johtaa myös työn vähentymiseen, mutta sitä en jaksa mitenkään käsittää miksi valtio, joka omistaa Posti Oy:n sataprosenttisesti, on vielä vauhdittanut Postin alamäkeä.
Postipalvelulain muutos, jonka nykyinen hallitus on tehnyt, on avannut postikilpailun epäterveellä tavalla, joka mahdollistaa voittojen saalistamisen. Yksityinen postin kilpailija voi helposti imuroida tuottoisimman jaettavan kaupunkikeskuksista.
On selvää, että ilman palveluvelvoitetta toimiva yritys ei pyri palvelemaan kansalaisia tasapuolisesti, vaan keräämään mahdollisimman suuret voitot.
Posti Oy on yritys, jolla on velvoite toimia koko maassa. Epäterve kilpailutilanne tuntuu Postin taloudessa ja heikentää sen mahdollisuutta palvella. Tilanteessa Posti on nostanut hintoja. Posti on ottanut lain suoman mahdollisuuden käyttöönsä hidastaa postin kulkunopeutta. Kun postia jaetaan kolmena päivänä viikossa, tarvitaan siihen vähemmän työntekijöitä.
Tämän kaiken lisäksi hallituksen omistajaohjaus on asettanut Posti Oy:lle tuottovaateen – siis tuottovaateen tilanteessa, jossa omin lainsäädännöllisin toimin on heikennetty muutenkin murroksen kourissa olevalla alalla toimivan yrityksen palvelukykyä.
Vuodesta 2015 vallassa ollutta Sipilän hallitusta (Keskusta, Kokoomus ja Perus/Sin.) ei tosiaan voi syyttää pakkolakiuhkailuineen, kilpailukykysopimuksineen ja vaikkapa työttömyysturvan leikkauksineen turhan palkansaajamyönteiseksi.
Tämän päälle hallitus uhraa Postin julkisen palvelun ja siinä samassa postin työntekijät sääntelemättömien markkinoiden alttarille. Ns. vapaa kilpailu ei ole postialalla parantanut palvelua, päinvastoin. Tämä touhu aiheuttaa työttömyyttä ja heikompia työoloja duunarille.
Jos joku kuvittelee, että tämä olisi muka tässä, jos asioiden annetaan vain olla, niin liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet kaavailevat seuraavan hallituksen ohjelmaan lisää myrkkyä muun muassa näin:
”Sopeutetaan postin jakeluvelvoitetta vastaamaan laskevia volyymeja. Selvitetään keinoja haja-asutusalueiden lehtien jakelun turvaamiseksi velvoittamalla lainsäädännöllä mm. postin olennaisten tietojen avaaminen."
Myös PAUlla on omia mietteitään seuraavan hallituksen ohjelmaan. Varsinkin tilanteessa, jossa jaettava teknisen kehityksen vuoksi vähenee, katsomme, että Postin tehtävä ensisijaisesti on tuottaa palveluja kansalaisille, ei niinkään tuottoa valtion kassaan. Ei ole myöskään hyväksyttävää Postin kilpailuaseman jatkuva tarkoituksellinen heikentäminen suhteessa kilpailijoihin.
PAU toki tunnustaa alan murroksen vaatimukset. Työttömyyden, tai sen uhan kohdatessa Postin työntekijöitä, tulisi heidän saada tukipaketti, joka taloudellisesti mahdollistaa kouluttautumisen uusiin tehtäviin tai ammattiin.
Viimeistään tämän hallituskauden olisi luullut opettavan, että palkansaajan kannalta on todella merkitystä sillä minkälaiset voimat maassamme käyttävät hallitusvaltaa. Postin työntekijöille on vielä erityisen merkittävää se, että hallitus käyttää Postiin omistajanohjausvaltaa.
Kumman haluamme? Nykymenon jatkumisen, joka on nähtävissä virkamiesten kaavailuissa vai haluammeko edistää PAUn tavoitteita?
Vastauksen pitäisi olla PAUn jäsenille itsestään selvä.
Suomessa hallitus muodostetaan eduskuntavaalien tuloksen perusteella. Käy äänestämässä ja toivon, että valitessasi äänestämääsi ryhmää ja ehdokasta, pidät mielessä yhtenä valintaasi vaikuttavana seikkana sen, miten se vaikuttaa postiduunareitten ja palkansaajien asemaan yleensäkin maassamme.
Huhtikuun eduskuntavaaleissa ratkaistaan annetaanko nykyisen sanelumenon jatkoa ja otettaisiinko päätöksenteossa tulevana hallituskautena takaisin keinovalikoimaan myös sopiminen ja palkansaajien kuuntelu.
Juha Jaatinen
koulutus- ja järjestötoimitsija
10.3.2020 - Juha Jaatinen