PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
1.6.2022
Valtioneuvosto antoi 21.4. hallituksen esityksen eduskunnalle postilain muutoksista. Asia on nyt liikenne- ja viestintävaliokunnan käsittelyssä ja viimeistään jossain vaiheessa syksyllä eduskunta hyväksyy lain muutokset.
Postilaisten kannalta esitys on merkittävä. Tällä hetkellä laissa säädetään viisipäiväisestä jakelusta ja keräilystä. Jatkossa Suomessa siirryttäisiin kolmipäiväiseen jakeluun ja keräilyyn. Postilaisethan toki tietävät, että käytännössä jakelu on jo monin paikoin ollut jotain muuta kuin viisipäiväinen. Jo aiemmin postilaki heikennettiin postinsaajan näkökulmasta, kun kirjeen kulkunopeutta radikaalisti hidastettiin ja se on mahdollistanut jakelupäivien karsimisen jo nykylain voimassaollessa.
Jakelupäivien vähenemisen osalta olennaista on se, että laki ei edellytä jatkossakaan niin sanottuja kiinteitä jakelupäiviä vaan jakelua voidaan meilläkin toteuttaa jatkossa vuoropäivämallilla. Espoossa, Helsingissä ja Tampereella tämä malli on jo käytössä ja lähes samantyyppisesti jakelua hoidetaan nykyään esimerkiksi Norjassa. Käytännössä vuoropäivämalli tarkoittaa jakelutapaa, jossa jaettava alue (esimerkiksi kaupunki) jaetaan kahtia niin, että toinen puoli jaetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin ja toinen puoli tiistaisin ja torstaisin. Seuraavalla viikolla alueiden jakopäivät vaihtuvat toisinpäin. Jakajalle tämä malli mahdollistaa kokopäivätyön. Malli ei meillä tunnu toimivan vielä ihan niin kuin pitäisi.
Poliittiseen kauppaan kuuluu, että kolmipäiväiseen jakeluun siirtymisen yhteydessä säädetään määräaikainen sanomalehtiä koskeva valtionavustus, joka turvaa sanomalehtien viisipäiväisen jakelun siellä missä ei ole erillistä sanomalehtien varhaisjakelua. Sanomalehtien jakelutuki ei tule automaattisesti Postille, vaan liikenne- ja viestintävirasto järjestää asiasta julkisen hakumenettelyn. Postilaiset siis jakavat haja-asutusalueella postit joko kolmena tai viitenä päivänä viikossa riippuen siitä, miten Posti menestyy julkisessa hakumenettelyssä. Ainakin tällä hetkellä luotan Postin tässä kilpailussa menestyvän.
Edellä kerrotusta johtuen lakiin tulee Postille uusi julkinen palveluvelvoite. Postin tulee jakaa sanomalehtiä säännellyllä hinnalla niillä alueilla, jonne ei riitä jakelutukea, jakelutuen kilpailutuksessa ei saada tarjouksia tai alue putoaa pois varhaisjakelun piiristä tukikauden aikana. Ymmärrän hyvin lainsäätäjän tarpeen säätää tämä uusi palveluvelvoite, mutta yhtä tarpeellista on kirjata, että Postin tulee saada periä työstä hinta, joka vähintäänkin kattaa kustannukset. Jos lehtitalo ei maksa jakelun kustannuksia täysimääräisesti, niin henkilöstökustannusten leikkaamiseen kohdistuu taas uusi paine.
Eri viranomaiset ovat olleet tyytymättömiä postinkulkuun postitse kulkevien hallintoasioiden suhteen. Laissa viranomaisten päätösten ym. toimittamista postitse vastaanottajalle kutsutaan tiedoksiantomenettelyksi. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies halusi muutama vuosi sitten ministeriön täsmentävän tiedoksiantomenettelyn virkavastuusääntelyä ja nyt tähän on tulossa tiukennuksia. Jatkossa lain mukainen virka- ja vahingonkorvausvastuu voisi seurata silloin kun tiedoksiantomenettelykirjeitä ei jaettaisi viimeistään seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä. PAU tulee painottamaan liikenne- ja viestintävaliokunnalle, että edellä kerrotut vastuut eivät voi kohdistua yksittäiseen kirjeen lajittelijaan tai jakajaan silloin kun myöhästymiset tai muut virheet johtuvat esimerkiksi liian pienestä henkilöstömäärästä tai postinkulun hidastumista aiheuttavista prosesseista. Resurssi ja prosessit ovat ihan muiden kuin yksittäisen jakajan tai lajittelijan päätösvallassa, joten toki myös vastuu niistä on siellä missä päätökset tehdään.
Edellä kerrottujen muutosten osalta ymmärrän hyvin perusteet. Mutta ihan kaikkien muutosten osalta en niitä ymmärrä. Bernerin ollessa liikenne- ja viestintäministeri, postilakiin tuli Postille velvoite luovuttaa muille postiyrityksille ajantasainen osoiterekisteri niin sanotulla irroittamiskustannuksella eli lähes ilmaiseksi. Nyt Harakan kaudella on Postille tulossa velvoitteeksi luovuttaa kilpailijoilleen ilmaiseksi postilaatikoiden tarkat osoitetiedot ja kohtuullisella maksulla on luovutettava postilaatikoiden sijaintikoordinaatit. Postille näiden tietojen ylläpito maksaa noin miljoona euroa vuodessa. Normaalissa markkinataloudessa nuo tiedot olisivat yrityssalaisuuksia.
Heidi Nieminen
puheenjohtaja
16.9.2024 - Heidi Nieminen