PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
30.3.2020
Suomessa ollaan ennennäkemättömässä tilanteessa koronapandemian vuoksi. Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat sopineet, helpottaakseen omalta osaltaan yrityksiin ja koko Suomen talouteen kohdistuvaa painetta, tietyistä yrityksiin kohdistuvista maksuista ja lakisääteisistä toimintatavoista. Sovituilla toimenpiteillä on varmasti yli 10 miljoonan euron merkitys Postin vuoden 2020 tulokseen.
Kun kilpailukykysopimus aikoinaan sovittiin, siinä mentiin työntekijöiden kukkarolle ja Postin tulos tämän ansiosta parantui. Niin myös Postin johtajien kukkaroon maksetut bonukset paranivat, vaikka silloinen pääministeri Juha Sipilä yritti patistaa myös johtajia mukaan talkoisiin. Olemmeko jälleen samassa tilanteessa? Satoi tai paistoi, niin Postin bonukset vain maksetaan.
Olemme saaneet viime aikoina mediasta lukea, kuinka Posti palkitsee tänä keväänä johtajiaan jopa tuplabonuksilla. Lisäksi irtisanoutuneelle toimitusjohtaja Maliselle maksettiin 250 000 euron erityispalkkio. Mutta, eihän tästä ole kuin vuosi aikaa, kun kerrottiin yrityksen olevan erittäin hankalassa taloudellisessa tilanteessa ja PAUlle tuli vaade säästää 60 miljoonaa euroa henkilöstökuluista. Eikö Postin hallituksen ja johdon puheet pitäneetkään paikkaansa, vai eikö heitä kohdella samoilla pelisäännöillä kuin henkilöstöä? Tämä samainen porukka ajoi viime syksynä PAUn sellaiseen tilanteeseen, että oli pakko lähteä puolustamaan lakolla työntekijöiden palkka- ja työehtoja. Siitäkin syytettiin PAUta, vaikka oikea osoite olisi ollut tilannetajuton Postin hallitus ja johto. Joskus olisi hyvä katsoa peiliin, kun arviot menevät pieleen.
Tilannetajuttomuudesta kertoo myös viime kevään säästöneuvotteluissa erään johtajan toteamus ”onhan se olemassa toinenkin tessi”, kun suhtauduimme nihkeästi Postin säästötavoitteisiin. Tähän kun totesin, että ”eihän kukaan lähde töihin niillä palkoilla” tuli lakoninen vastaus: ”sitten tulee uudet työntekijät, jotka ovat tyytyväisiä palkkoihinsa”. Tämän toteamuksen mielestäni toimitusjohtaja Kuusisto vahvisti Talouselämässä 14.3, kun totesi ”etteivät palkat olisi laskeneet”. Eihän ne tosiaan taloon tulevalla uudella työntekijällä laskisi. Mainittakoon tässä samalla, että tuon kokouksen jälkeen lähti liitossa käyntiin kamppailu työehtoshoppailua vastaan.
Tässä tilanteessa olisi hyvä reivata kurssia. Postin hallituksen henkilöstövaliokuntaan (ennen oli parempi nimi: palkitsemisvaliokunta) kuuluvien Markku Pohjolan, Suvi-Anne Siimeksen, Minna Pajumaan ja Per Sjödellin (ko henkilöt olivat ainakin vuonna 2019) pitäisi lähteä muuttamaan bonusjärjestelmää tälle vuodelle. Esitänkin, että kaikki tältä vuodelta maksuun tulevat bonukset maksettaisiin nyt niille työntekijöille, jotka joutuvat kohtaamaan työnsä vuoksi tämän koronaepidemian. Siis selvää riihikuivaa rahaa, eikä elokuvalippuja, kaikille tasapuolisesti. Mandatum Lifen tuoreen selvityksen mukaan rahalla palkitseminen motivoi työntekijöitä eniten.
Postin hallituksen olisi syytä noudattaa Postin palkisemisperiaatteita, jotka koskevat ylimmän johdon lisäksi (mielestäni saaneet jo oman osansa) kaikkia Postin työntekijöitä; Postin menestys ja saavutukset kuuluvat kaikille. Varmaan Postin yhtiökokouskin pidetään näillä tietämillä, joten valitaan sinne sellainen hallitus, joka ryhtyy korjausliikkeisiin, sillä ovat nuo viime vuosien bonukset olleet millä mittapuulla tahansa mitattuna kohtuuttomia, siis ainakin meidän kansalaisten mielestä. Varmaan tähänkin löytyy toisenlaisiakin mielipiteitä. Omistajan tulee tarkastella tuota kohtuutonta palkitsemista. Vielä vuonna 2014 Postin ylimmän johdon tulospalkkioiden enimmäistaso oli 40 % vuosipalkasta ja vuonna 2015 enimmäistasoa nostettiin 60 %:iin. Se minkä omistaja on hyväksynyt nostettavaksi ylös, omistaja voi myös laskea alas. Samalla voisi miettiä mittareita, pitääkö olla lyhyttä ja pitkää palkitsemista. Toki siihenhän mahtuisi vielä keskivälin palkitseminen ja kun ajatusta oikein kehittää, niin laitetaan samalla lyhyelle ja pitkälle aikavälille aloitus-, keskiväli- ja lopetuspalkitseminen.
Tässä tilanteessa kuitenkin voitaisiin noudattaa tämän edellä mainitun Postin johtajan lausumia mukaillen, jos ei bonusten poisto kelpaa, niin sitten tulee uudet johtajat, jotka ovat tyytyväisiä palkkoihinsa.
Esko Hietaniemi
liittosihteeri
8.5.2018 - Markku Jalava