PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
6.2.2018
Posti on ollut jonnii aikaa viestinviejä ja kirjeenkantaja - niin kuin ennen muinoin sanottiin.
Nyt on jopa niin naurettava tilanne, että postityönantaja pakottaa työntekijät ottamaan Netpostin käyttöön ja palkkalaskelmat sitten sinne. Jos haluat palkkalaskelman paperiversiona, niin sinun tulee ilmoittaa esimiehelle perusteltu syy. Mitä ihmettä? Ei minun eikä sinun tarvitse ilmoittaa kuin, että haluan paperisen palkkalaskelman.
Voiko työnantaja määrätä, että otat netpostin käyttöön? Minun mielestä ei. Pitääkö ilmoittaa esimiehelle, ettei minulla ole pankkitunnuksia, tietokonetta, internet yhteyttä, ei todellakaan. Jotain rajaa tähän sekoiluun.
Vuonna 2008 koomikko Ismo Leikola ”juutupessa” kuvaa hyvin postin muutosta, kun Postista tuli Itella. No, se oli suuruusluokaltaan ja kustannuksiltaan isompi lataus. Olisi tuonkin sekoilun voinut jättää tekemättä ja palkannut niillä euroilla ”muutaman” työntekijän esimerkiksi.
Työnantajan tyyli on panostaa äärimmäiseen tehokkuuteen ja sen se tekisi hinnalla millä hyvänsä, jos saisi vapaat kädet toimia. Voin sanoa, että onneksi on luottamusmies- ja työsuojelujärjestelmä, joka valvoo ja minimoi pahempien vahinkojen syntymisen. Muutoksia on, mutta ne pitäisi tehdä harkiten ja hyvää henkilöstöpolitiikkaa noudattaen.
Postin tapa on poukkoileva, ärsyttävä, ylimielinen jo siitäkin syystä, että konkareilta ei kysytä juuri mitään, eikä heidän mielipiteitä huomioida, vaikka tietoa on jakaa. Huomaa sen kuitenkin enemmän kuin selvästi, että tunnollinen ja työnsä osaava varttuneempi väki haluttaisiin siirtää syrjään. Heillä voi olla joku pieni rajoite, joka estää silmittömän siirtämisen ja tehokkaan hyväksikäytön työkohteesta toiseen ja työnantaja ei saa maksimaalista hyötyä.
Kirjeposti vähenee ja jos ei, niin omat konstit käyttöön.
Kohti parempaa Postia, jos hallitukset suo.
Jari Pellikka
pääluottamusmies
Helsingin Postikeskus
19.12.2018 - Heidi Nieminen