PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
10.6.2024
PAU ja Palta neuvottelivat huhti-toukokuun aikana työehtosopimusten optiovuosista. Vuonna 2021 sovittujen Viestinvälitys- ja logistiikka-alan, Informaatiologistiikka-alan ja Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoita koskevien työehtosopimusten sopimuskaudeksi sovittiin neljä vuotta, mutta viimeinen sopimusvuosi sovittiin niin sanotuksi optiovuodeksi. Optiovuosi toteutuisi vain, jos sen palkankorotuksista olisi saatu sopimus aikaiseksi toukokuun 2024 loppuun mennessä.
Sopimukseen ei päästy ja PAU joutui irtisanomaan Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen päättymään 31.10.2024 ja Informaatiologistiikka-alan ja Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoita koskevan työehtosopimuksen päättymään 31.1.2025. Sopimusten pituudeksi jää siis kolme vuotta.
Ensi syksynä meillä on edessä normaalit työehtosopimusneuvottelut. Toki neuvottelupöytään voi palata heti, kun neuvotteluhalukkuutta taas löytyy.
Vielä aiemmin tänä vuonna Posti työnantaja viestitti, että heillä on halu saada optiovuosi neuvoteltua ja myös me menimme neuvottelupöytään, sillä ajatuksella, että optiovuosi saataisiin sovittua. Neuvottelupöydässä kuitenkin selvisi, että Palta ei suostu sopimaan euro- tai prosenttimääräisestä korotuksesta meidän kanssamme vaan sille käy ainoastaan niin sanottu verrokkialakirjaus korotuksesta, jossa palkankorotus selviäisi joskus tulevan talven aikana vientialoille sovittujen korotusten kautta.
PAU esitti neuvotteluissa optiovuoden palkankorotukseksi 3,5 %. Samansuuruinen korotus tuli palkkoihin aiemmin tänä vuonna.
Meidän aloillamme on palkkoja korotettu aina välillä verrokkialakirjausten kautta, mutta mitään kovin onnistuneita lopputuloksia niillä ei saavuteta – toki ”yleisen linjan” lähelle niillä on yleensä päästy. Ensi talvena epävarmuutta olisi tullut tuollaisella palkkaratkaisulla rutkasti lisää, koska kaikista neuvottelupöydistä löytyy varmasti paljon nykyisen hallituksen lainsäädäntömuutoksista johtuvia esityksiä ja teksteihin uppoaa helposti prosentti, jos toinenkin.
Postin neuvotteluhalukkuus oli työnantajaliittoaan Paltaa suurempi, mutta se ei tällä kertaa riittänyt. Palta haluaa olla Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n uskollinen soturi ja edellyttää jäsenyrityksiltään palkankorotusten osalta vientilinjaan sitoutumista. Vähän toki huvittaa se, että samalla kun työnantajaleirissä huudetaan paikallisen ja yrityskohtaisen sopimisen olevan sitä parasta sopimista, niin palkoista puhuttaessa kaikkien pitää valtakunnassa mennä yhdellä ja samalla korotuksella.
Postin osalta neuvotteluhalukkuuden ymmärtää. Aiempien vuosien kokemus osoittaa, että erityisesti pakettipuolen asiakkaat ovat kiinnostuneita loppuvuoden työrauhasta ja kyselevät sen perään kuukausia ennen sesonkia. Verkkokaupan joulu alkaa nykyään viimeistään sinkkujen päivän (11.11.) alennusmyynneistä.
Ensi syksylle oman lisämausteensa saattaa tuoda eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzin pari viikkoa sitten esittelemä valtion omistajapolitiikan periaatepäätös. Tuon päätöksen mukaan valtion omistusosuus Postissa voi tippua 33,4 prosenttiin. Aika selvästihän tuolla vihjaillaan, että Postia myymällä ajatellaan saavan osa siitä rahasta, jolla miljardien suuruista investointipakettia ollaan tällä hallituskaudella viemässä eteenpäin.
Syksyllä saattaa siis työpöydällä odottaa kaikenlaista mielenkiintoista, mutta nautitaan sitä ennen kesästä ja lomasta!
Heidi Nieminen
Puheenjohtaja
19.12.2022 - Heidi Nieminen