PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
12.8.2022
Pääluottamusmies Piia Willbergin mainiolla Facebook-sivulla hämmästeltiin lomien jälkeen sitä, kuinka vieläkin löytyy työntekijöitä, jotka aloittavat työnsä ennen työvuoroluetteloon merkittyä työaikaa, eivätkä pidä taukoja. Tässä herää muutama kysymys. Onko jakajan työ niin helppoa, ettei taukoja tarvitse pitää? Entä onko palkka niin hyvä, että työnantajalle voi huoletta tehdä ilmaista työtä? Tai voidaanko palkallisista tauoista luopua, kun niitä ei pidetä?
Toistuvasti ja täysin aiheesta erityisesti jakelussa valitetaan sitä, kuinka raskaaksi työ on mennyt. Jakelu- ja iltapainotteiseksi muuttunut työ on äärimmäisen kuluttavaa ja raskasta. Vuosien saatossa jakajien työmäärä on kasvanut mittoihin, jonka seuraukset näkyvät. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet kasvavat, Uusi polku vetää ja halutaan muille aloille. Tätä taustaa vasten onkin täysin käsittämätöntä, että vieläkin löytyy työntekijöitä, jotka kusevat omiin muroihin.
Ammattiylpeys on upea juttu, mutta varmasti vieläkin yksi syy sille, miksi taukoja ei pidetä ja reitit jaetaan loppuun, vaikka työaika ei riitä. Asiakkaat odottavat posteja, eikä velvollisuudentunnosta haluta jättää taloja tai kadunpätkiä jakamatta. Ylitöitä ei ole kuitenkaan pakko tehdä. Tässä työntekijää suojelee työaikalaki. Reitin voi aina huoletta jättää kesken ja postit jakamatta, jos työaika päättyy. Työnantajan tehtävä on varmistaa, että työ on mitoitettu ja resursoitu niin, että siitä selviää työajan puitteissa. Ja jos ei selviä, jätetään asia työnantajan huoleksi ja postit jakamatta. Elämässä on varmasti paljon muutakin kuin työ. Vaikkapa perhe, lapset, ystävät, lemmikit ja harrastukset.
Töiden tekemiseen työvuoroluetteloon merkityn työajan ulkopuolella liittyy myös työsuojelullinen kysymys. Mitäpä luulet, meneekö vakuutusyhtiössä työtapaturma läpi, jos se tapahtuu työajan tai työmatkan ulkopuolella. No ei varmasti, ja se voi tulla kalliiksi varsinkin työntekijälle.
Entä se finanssipuoli. 2000-luvun alussa Lounais-Suomen alueella tehtiin työsuojeluvaltuutettu Kari Salosen toimesta tutkimus siitä, kuinka paljon jakajat lahjoittivat työnantajalle rahaa pitämättömistä tauoista. 148 jakajaa, jotka pitivät työvuoronsa aikana vain 15 minuuttia taukoa, antoivat työnantajalle 5,5 kuukauden aikana laskennallisesti 6756 markkaa, nykyrahassa 1527 euroa.
Syyllistyin muuten itsekin aikanaan tähän idiotismiin, jossa juostiin itselle lisää jaettavaa. Vuosikymmeniä sitten 1990-luvun alussa meillä oli tapana oikein kilpailla siitä, kuka tuli reitiltä ensimmäisenä konttorille. Ja sitten vielä valitimme, miksi reitteihin lyödään jatkuvasti uusia taloja. Vaikka aika olikin eri ja reitit kolmasosan nykyisestä, niin nyt tekisin kyllä toisin.
Juha Pöyry
tiedottaja
Reitti-lehden päätoimittaja
19.12.2018 - Heidi Nieminen