PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
24.1.2022
PAUn neuvottelemista työehtosopimuksista kaksi on vielä neuvotteluprosessissa ja toiset kaksi on ollut valmiina hyvissä ajoin ennen sopimuskauden päättymistä. Kesken olevissa Ahvenanmaan Postin työehtosopimuksessa sekä Informaatiologistiikan työehtosopimuksessa saavutettaneen tämänhetkisen tiedon perusteella neuvotteluratkaisut ilman suurempaa draamaa. Hyvä niin!
Työmarkkinadraamaa kuitenkin riittää vielä useassa neuvottelupöydässä, vaikka meidän sopimukset alkavat sopimuskierroksen osalta olla pikkuhiljaa paketissa. Draamankaaren ensimmäisistä hetkistä tällä neuvottelukierroksella vastasi metsäyhtiö UPM, kun sen johdolla Metsäteollisuuden työnantajaliitto päätti syksyllä 2020 irtaantua työehtosopimustoiminnasta. Millään tavalla yllättävää ei siis ole, että UPM on se yhtiö, jonka kanssa neuvottelutoiminnan harjoittaminen on tällä hetkellä aikamoista suossa rämpimistä.
Joku hetki, päivien, viikkojen tai kuukausien päästä, sopimus syntyy ja lakko UPM:ssa päättyy. Kokemuksesta voin sanoa, että syvä epäluottamus työntekijöiden ja heidän työnantajansa välille jää ja sen poistuminen ei tapahdu kuukausissa vaan vuosissa, jos silloinkaan.
Lakkojen ja tukilakkojen arvostelua on kuulunut taas vähän sieltä sun täältä. Ja erityisesti niiltä tahoilta, jotka ovat ajaneet työehtosopimustoiminnan siirtymistä liittojen välisistä neuvotteluista yritystason neuvotteluihin. Ammatikseen työmarkkinatoimintaa tekevistä jokainen olisi voinut kertoa ilman ennustajan lahjoja Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden työnantajien toiminnan johtavan yritystasolla niin lakkoihin kuin tukilakkoihin. Tämä tilanne ei siis ole yllätys vaan sopimustoiminnasta irtaantuneiden työnantajaliittojen tilaamaa.
Oikeus lakkoon ja tukilakkoon on suojattu niin perustuslaissa kuin ihmisoikeussopimuksissa. Ihan kaikki lakkoja arvostelevat eivät tätä tiedä. Mutta eiköhän Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja tämän tiedä, vaikka vertasi joulun välipäivinä tukilakon toimeenpannutta ammattiliittoa Lapuan liikkeeseen. Työntekijöiden edunvalvonta työtaistelutoimia käyttäen ei ole väkivaltaa ja poliittista terroria. Lapuan liike oli.
Hyviä käytöstapoja arvostavalle ihmiselle on pettymys, että työmarkkinapolitiikassa on päädytty ottamaan oppia politiikan kielenkäytöstä. Politiikasta käytöstavat ovat kadonneet ja niin näköjään työmarkkinapolitiikastakin.
Työehtosopimuskierroksen lisäksi viime viikkoina on tullut ajateltua paljon niitä työntekijöitä, jotka ovat viimeisen kahden vuoden aikana olleet lomautettuna tai lomautusuhan alla lähes jatkuvasti. Taloudellinen epävarmuus on monessa perheessä ollut musertavaa. Jokainen koronaan liittyvä rajoitustoimi ei ole enää pitkään aikaan ollut omassa mielessäni vain osa pandemiantorjuntaa vaan toimenpide, jonka takia joku menettää työpaikkansa joko kokonaan tai osaksi aikaa.
Perustuslaki turvaa oikeuden työhön. Hyvin oikeutetusti esimerkiksi moni ravintola- ja kulttuurialan työntekijä on kysynyt, että mitä tuo perustuslain kirjaus tarkoittaa, kun heidän oikeuttaan harjoittaa ammattiaan on toistuvasti viime vuosien aikana estetty.
Heidi Nieminen
puheenjohtaja
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry
18.5.2021 - Marko Koivumäki