PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
7.4.2021
Kulunut vuosi on koronan vuoksi ollut erittäin raskas. Korona on vaikeuttanut arkeamme ja lisännyt pelkoa. Erityisesti Postin tuotannon työntekijät myymälöissä, jakelussa, kuljetuksessa ja käsittelyssä, ovat olleet niitä arjen sankareita, jotka eivät ole voineet jäädä kotiin tekemään työtä etänä. Työtä on tehty ihan livenä, ja varmasti päivittäisenä huolena lähes jokaisella on ollut, olenko altistunut koronalle ja jos olen, mitä minulle ja perheelleni tapahtuu.
Koronan keskellä on käyty useita yt-neuvotteluja, jotkut meistä ovat joutuneet vuoden aikana kahteenkin otteeseen yt-uhan alle. Ja kolmas synkkä pilvi on taas usealla pään päällä. Nämä yt-menettelyt ovat aiheuttaneet kymmenien ja taas kymmenien työntekijöiden työsuhteen osa-aikaistamisen ja jo osa-aikaisilla tunneilla töitä tekevien tuntien vähentämisen. Ja siinä pään päällä tummana pilvenä on leijunut vielä uhka lomautuksista.
Huoli on suuri toimeentulosta, miten saan laskut maksettua, kuinka rahat riittävät. Matalapalkka-alalla kun olemme, niin jo kokoaikaisen kuukausituloilla on pohdittava miten rahat riittävät ja nyt kun on tullut vielä rajut työtuntien vähennykset, huoli sen kun vain lisääntyy. Osa-aikaistusten seurauksena on ollut usealla työtuntien väheneminen viikkotasolla yli kymmenellä tunnilla. Uusi työaika saattaa olla viikossa 27 tunnin luokkaa, ja joillakin työtunteja on vähennetty 21 tuntiin tai vieläkin pienemmiksi.
Osa-aikaistusten yhtenä perusteena esitetään siirtymistä kolmipäiväiseen jakeluun, minkä postilaki mahdollistaa. Postilaki on mahdollistanut postinjakelun myös kilpailijoille, ja näitä kilpailijoita onkin sitten noussut kuin sieniä sateella. Tämä kilpailun avautuminen on kurjistanut entistä enemmän tilannetta.
Osa-aikaistukset ja irtisanomiset ovat siinäkin mielessä ikäviä, että ne aiheuttavat usein osa-aikaistetulle henkilölle riittämättömyyden ja jopa syyllisyyden tunteita. Mitä minä olen tehnyt väärin, kun minut osa-aikaistettiin? Enkö ole tehnyt työtäni riittävän hyvin? Tähän pohdintaan ei kuitenkaan kannata käyttää voimavaroja, koska osa-aikaistettuja on niin paljon, ettei varmastikaan ole kysymys siitä, että juuri sinä olisit ollut riittämätön ja huono työntekijä, kun sinut on osa-aikaistettu. Osa-aikaistettavien määrä on niin suuri, ettei siinä kannata juurikaan pohtia kysymystä miksi minä. Eräs palvelupäällikkö sanoikin hyvin, että meillä on Postissa töissä vain hyviä työntekijöitä. Se oli hienosti sanottu ja hän oli siinä varsin oikeassa. Postin työ on niin raskasta ja vaativaa, että tätä työtä pystyy tekemään vain alan huippuammattilaiset. Itse käytän sanontaa, että postityöhön kykenevien täytyy olla aivan oma ihmisrotunsa, jotka ovat erityisen sitkeitä, joustavia ja periksiantamattomia. He tekevät kaikkensa, jotta työt tulevat tehtyä ja asiakkaiden lähetykset saadaan toimitettua perille olosuhteista riippumatta.
Yksi seikka mikä tekee tästä tilanteesta eriskummallisen, on se, että Posti valtio-omisteisena yhtiönä aiheuttaa osa-aikaistamalla työntekijöitään tilanteen, jossa toisesta taskusta otetaan ja toisesta annetaan. Osa-aikaistuksen myötä työntekijöiden palkkatulot pienenevät. Tullakseen taloudellisesti toimeen työntekijät joutuvat hakemaan erilaisia tukia, kuten asumistukea jne. Maksajana on lopulta Suomen valtio.
Näihin erilaisiin tukiin liittyen Reitti-lehdessä oli viime vuonna kolmiosainen sarja, Sosiaaliturva tutuksi. Numerossa 4/2020 käsiteltiin mm. toimeentulotukea ja oikeutta asumistukeen. Jos kyseinen Reitti-lehti ei ole enää tallessa, pääset lukemaan jutun täältä.
Tärkeä tukimuoto muuttuneeseen ansiotilanteeseen on soviteltu päiväraha, jota maksaa työttömyyskassa. Maaliskuussa ilmestyneessä Reitti-lehdessä oli liitteenä osa-aikaisen työttömyysturvaopas, jossa on kerrottu työttömyysturvasta. Syventävää tietoa saat myös Työttömyyskassojen yhteisjärjestön TYJ:n sivuilta osoitteesta www.tyj.fi
Kannattaa käyttää hyväksi myös työsuojeluvaltuutettujen ja pääluottamusmiesten osaamista ja tukea näissä työttömyysturvaan ja osa-aikaisuuteen liittyvissä asioissa. Lisäksi meidän työttömyyskassasta, eli Kuljetusalan työttömyyskassasta voi kysyä neuvoja. Työttömyyskassaan saa viikon jokaisena arkipäivänä yhteyttä puhelimitse. Lisäksi voit asioida kirjautumalla työttömyyskassan verkkopalveluun osoitteessa www.kuljetusalantk.fi.
Useinhan tilanne on se, että saatuaan tiedon osa-aikaistuksista tai vastaavista muutoksista työelämässä, ihminen helposti lamaantuu ja kokee, etteivät voimat enää riitä selvittämään näitä hankaliltakin tuntuvia kiemuroita.
Lisäksi suosittelen olemaan yhteydessä työterveyshuoltoon, josta saa apua fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen näinä raskaina ja epävakaina aikoina.
Usein minulta kysytään, miksi liitto ei tiedota yt-neuvotteluiden kulusta ja vaikutuksista. Onko PAU mukana neuvotteluissa? Yt-neuvotteluissa työntekijöitä edustaa työntekijöiden valitsema luottamushenkilö, joka on usein alueellinen pääluottamusmies. Pääluottamusmiehen rooli neuvotteluissa on tuoda esille edustamansa alueen työntekijöiden ja työpaikkojen näkemyksiä ja tilanteita. Jos työpaikalla, alueella tai henkilötasolla on asioita, joita pääluottamusmiehen olisi syytä tietää, niin yt- neuvotteluiden alkaessa on erittäin suositeltavaa olla yhteydessä pääluottamusmieheen. Itse työntekijöiden edustajana neuvotteluissa mukana olleena juurikin nämä työpaikoilta ja työntekijöiltä tulleet asiat ovat olleet neuvottelujen edetessä merkityksellisiä, jotta ikävässäkin asiassa saadaan neuvoteltua parhain lopputulos.
On myös hyvä muistaa, että työnantajalla on yt-neuvotteluissa tiedotusvelvollisuus. Työnantajan tulee pystyä kertomaan henkilöstölle syyt miksi yt-menettely on käynnistetty? Mikä on peruste esimerkiksi siihen miten osa-aikaistettavat ovat tulleet valikoiduiksi ja niin edelleen?
Liiton tehtävä on auttaa, neuvoa ja opastaa. Tämäkin on yksi hyvä syy olla ammattiliiton jäsen. Jos et ole vielä jäsen, PAUn jäseneksi voit liittyä tällä lomakkeella.
Valoisampia aikoja odotellessa ja hyvää kevättä toivottaen,
Piia Willberg
alueellinen pääluottamusmies
8.5.2018 - Markku Jalava