PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
3.11.2023
Tiedätkö paljonko 2000 euroa kuukaudessa tienaava postityöntekijä, jolla on kaksi alaikäistä lasta, saa ansiosidonnaista päivärahaa, jos työt loppuvat? Noin 1520 euroa/kk. Bruttolukuja molemmat eli niistä vähennetään verot pois.
Tiedätkö paljonko sama työntekijä saa ansiosidonnaista, jos maan hallituksen valmistelema lainsäädäntöesitys työttömyysturvan muuttamisesta astuu voimaan? 1300 euroa/kk. Lapsikorotusten poisto leikkaisi ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien huoltovelvollisen työttömän turvaa ja kuukausituloista lähtisi siis yli 200 euroa.
Tiedätkö paljonko tämän postityöntekijän ansiosidonnainen olisi, jos hallituksen esitys ansiosidonnaisen porrastamisesta toteutuu eli päivärahasta leikattaisiin 20 % kahden työttömyyskuukauden jälkeen? Jäljelle jäisi 1040 euroa. Seuraava leikkaus tapahtuisi 8 työttömyyskuukauden jälkeen.
Vähiin siis käy ennen kuin kokonaan loppuu.
Isotuloiselle 200 euron menetys kuukaudessa saattaa tuntua pieneltä, mutta pienituloisen se ajaa epätoivoon. 500 euron leikkaus on jo taloudellinen katastrofi.
En tiedä onko sattumaa vai täydellisen aikataulutuksen tulos, että samaan aikaan työttömyysturvaleikkausten kanssa viedään täytäntöön lakko-oikeuden kovia rajoituksia.
Työnantajapuoli saa jatkossakin tulla neuvottelupöytään ja vaatia vaikkapa toteutettavaksi 30 prosentin palkanalennuksen. Tätä saa vastustaa omin voimin, mutta tukea työtaistelujen muodossa saa kaverille antaa suurin piirtein vain sen verran, ettei ketään riidan ulkopuolista harmita. Tai niin kuin hallitus sen sanoo: sellaisia tukityötaisteluita ei saa järjestää, että ”pääriidan ulkopuolisille aiheutuvat vahingolliset seuraukset olisivat ilmeisessä epäsuhteessa tavoiteltavaan päämäärään nähden”.
Työnantaja saa siis jatkossakin vaatia kohtuuttomia, mutta työntekijä saa puolustautua vain kohtuudella.
Ja jos jollain alalla työnantajapuoli onnistuu heikentämään työehdot, niin eiköhän sinne silti työvoimaa löydy, kun pieni- ja keskituloisten työttömyysturva on romutettu.
Jos edellä kuvattu laittaa harmittamaan, niin voin luvata, että lievästi sanottuna niin harmittaa minuakin. Ja kun ei tuossa vielä ole kuin pieni osa siitä, mitä heikennyksiä hallitusohjelman mukaan on työntekijöille luvassa.
Ja koska harmittaa, niin SAK ja liitot toteuttavat monenlaisia toimia, myös poliittisia lakkoja, jotta hallituksen suunnitelmat saataisiin muutettua. Ja se taas näyttäisi harmittavan hallituspuolueita ja erityisesti yhtä niistä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä muotoili oman harminsa puolueensa lehdessä 2.11. seuraavasti: ”On törkeää, että SAK aikoo käyttää omia jäseniään välikappaleena hyväpalkkaisten ay-pomojen sekä vasemmistopuolueiden vallan pönkittämiseen. Siinä saattaa monelle tulla mieleen, ettei liittoon kuuluminen tai sen määräysten totteleminen ole mikään pakko. Puoluepolitikoinnin sijaan SAK voisi keskittyä yhteisten asioiden hoitoon”.
Näin hyväpalkkaisena ay-pomona, joka näyttäisi verotietojen mukaan tienaavan saman verran kuin kansanedustaja Mäkelä, totean SAK:n ja liittojen tekevän nyt juuri sitä mitä niiden pitääkin tehdä. Puolustamme jäseniämme, niin työssäkäyviä kuin työttömiä ja niin perussuomalaisten kuin vasemmistopuolueiden äänestäjiä, jotta nykyinen hallitus ei romuta työttömyysturvaa, heikennä työntekijöiden neuvotteluvoimaa ja niin edelleen. Eduskunnan hyväpalkkaisia perussuomalaisia odotellaan myös tänne duunareiden puolustajien joukkoon!
Heidi Nieminen
puheenjohtaja
3.7.2018 - Juha Torvinen