PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
5.11.2021
Postissa on käynnistymässä työsuojeluvaalit vielä tämän vuoden puolella. Tässä blogikirjoituksessa tuon esille työsuojeluvaltuutetun tehtävää lainsäädännön näkökulmasta. Työsuojeluvaltuutettu on toki aktiivinen toimija työpaikan työolosuhteiden ja työsuojelun kehittäjänä, mutta työsuojeluvaltuutetun tehtävässä on myös valvonnallinen puoli, että työturvallisuus, työolosuhteiden taso ja työsuojelu toteutuvat työpaikalla.
Työsuojeluvastuu työpaikalla on aina työnantajalla. Ottaen huomioon työsuojelun ja työturvallisuuden merkityksen ja painoarvon ei osaamisen ja kokemuksen merkitystä voi vähätellä valittaessa uusia työsuojeluvaltuutettuja. Vaaleista puheen ollen demokratia itsessään on hyvä, että saadaan oikeat henkilöt tehtäviin valittua.
Työsuojelun valvontalain mukaan työsuojelun yhteistoiminta työpaikalla on osa tarkoin määriteltyä kokonaisuutta lainsäädännössä. Yhteistoiminnan tavoitteena on edistää työnantajan ja työntekijöiden välistä vuorovaikutusta ja tehdä mahdolliseksi työntekijöiden osallistuminen ja vaikuttaminen työpaikan turvallisuutta ja terveellisyyttä koskevien asioiden käsittelyyn. Laissa on määritelty yhteistoiminnassa käsiteltäviä työturvallisuuteen liittyviä asiakokonaisuuksia:
1) työntekijän turvallisuuteen ja terveyteen välittömästi vaikuttavat asiat ja niitä koskevat muutokset;
2) periaatteet ja tapa, joiden mukaan työpaikan vaarat ja haitat selvitetään sekä edellä tarkoitetussa selvityksessä ja työterveyshuollon tekemässä työpaikkaselvityksessä esille tulleet työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen yleisesti vaikuttavat seikat;
3) työkykyä ylläpitävään toimintaan liittyvät, työssä jatkamista tukevat ja muut työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttavat kehittämistavoitteet ja -ohjelmat;
4) työntekijöiden turvallisuuteen, terveyteen ja työkykyyn vaikuttavat työn järjestelyyn ja mitoitukseen sekä niiden olennaisiin muutoksiin liittyvät asiat;
5) työsuojeluviranomaisen valvontaan kuuluvassa laissa tarkoitetun työtekijöille annettavan opetuksen, ohjauksen ja perehdyttämisen tarve ja järjestelyt;
6) työhön, työympäristöön ja työyhteisön tilaan liittyvät, työn turvallisuutta ja terveellisyyttä kuvaavat tilasto- ja muut seurantatiedot sekä edellä 1–6 kohdassa tarkoitettujen asioiden toteutumisen ja vaikutusten seuranta.
Lain mukaan työntekijää edustavalla työsuojeluvaltuutetulla on oikeus osallistua asioiden käsittelyyn työntekijän pyynnöstä ja tarvittaessa muutoinkin. Työpaikalla, jossa säännöllisesti työskentelee vähintään kymmenen työntekijää, työntekijöiden on valittava keskuudestaan työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua edustajikseen yhteistoimintaan sekä yhteydenpitoon työsuojeluviranomaisiin. Postissa on sovittu käytettäväksi alueellista työsuojeluvaltuutettuorganisaatiota, missä on ajankäyttöä keskitetty alueelliselle työsuojeluvaltuutetulle. Työsuojeluvaltuutettu edustaa myös työpaikan työntekijöitä käsiteltäessä tarkoitettuja asioita yhteistoiminnassa työnantajan kanssa ja suhteessa työsuojeluviranomaisiin. Tämän lisäksi työsuojeluvaltuutetun tehtävänä on oma-aloitteisesti perehtyä työpaikkansa työympäristöön ja työyhteisön tilaan liittyviin työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttaviin asioihin sekä työsuojelusäännöksiin. Samoin hänen tulee osallistua työsuojelua koskeviin tarkastuksiin ja asiantuntijan tutkimuksiin, jos tämä tai työsuojeluviranomainen katsoo tutkimukseen osallistumisen tarpeelliseksi. Työsuojeluvaltuutetun tulee myös osaltaan kiinnittää edustamiensa työntekijöiden huomiota työn turvallisuutta ja terveellisyyttä edistäviin seikkoihin.
Työsuojeluvaltuutetulla on oikeus saada työnantajalta nähtäväkseen asiakirjat ja luettelot, joita työnantajan on pidettävä työsuojelua koskevien säännösten mukaan. Hänellä on myös oikeus tutustua työnantajan hallussa oleviin työympäristön ja työyhteisön tilaan liittyviin työn turvallisuutta ja terveellisyyttä koskeviin asiakirjoihin ja saada työnantajalta tarpeelliset tiedot yhteistoimintatehtäviensä hoitamista varten. Työsuojeluvaltuutetulla on niin ikään oikeus saada työnantajalta nähtäväkseen työnantajan ja työterveyshuoltopalvelujen tuottajan välinen työterveyshuollon järjestämistä koskeva sopimus tai työnantajan laatima kuvaus itse järjestämästään työterveyshuollosta sekä työterveyshuollon toimintasuunnitelma.
Jos työstä aiheutuu välitöntä ja vakavaa vaaraa työntekijän hengelle tai terveydelle, työsuojeluvaltuutetulla on oikeus tietyin rajoituksin keskeyttää työ edustamiensa työntekijöiden osalta. Työsuojeluvaltuutetun on, milloin se vaaran laatuun ja muihin olosuhteisiin nähden on mahdollista, ilmoitettava työn keskeyttämisestä työnantajalle ennakolta ja joka tapauksessa heti, kun se voi vaaratta tapahtua. Työnantaja voi varmistuttuaan, ettei vaaraa ole, määrätä työn jatkettavaksi.
Postin tiedotteen mukaan ehdokkaaksi voi ilmoittautua kuka tahansa jakelutyön tunteva työntekijä, joka haluaa parantaa omaa ja toisten työturvallisuutta. Postin tiedotteessa todettiin, että työsuojelu on toimia, joilla vapaaehtoisesti ja myös lain velvoittamana pyritään vähentämään työstä koituvia vaaroja ja haittoja työntekijälle. Käytännössä työsuojeluvaltuutetun tehtävän lainsäädäntöä sivuava puoli on niin merkittävä, että sitä viitekehystä ei voi liiaksi korostaa työsuojeluvaalien yhteydessä.
Marko Koivumäki
Postin työsuojelun erityisvaltuutettu
20.1.2023 - Heidi Nieminen