PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
8.11.2017
Kukaan ei varmaan ole laskenut, kuinka paljon postissa Kiky tunneista johtuen aiheutuu kustannuksia, palaa rahaa, aikaa ja vaivaa.
Monet työnantajat eivät ole ottaneet kiky-tunteja käyttöön lainkaan. Laskivat viisaasti, että kiky-tuntien teettäminen tuottaa liikaa työtä suhteessa hyötyyn. On varmaan huomattu joka paikassa, että kiky-tuntien suunnittelu työvuoroihin on turhauttavaa ja aiheuttaa esimiehille hirveästi lisätyötä kaiken muun lisäksi.
Työvuoroluettelossa ei näy kiky-tunnit erikseen. Se hankaloittaa työntekijän omaa työajan tarkistamista. Palkkalaskelmassa tehdyt kiky-tunnit toki jälkeenpäin näkyvät, mutta työntekijälle ja varsinkin osa-aikaiselle palkkalaskelman jak-tuntien tarkistaminen ja seuraaminen tuottavat harmaita hiuksia. Puhumattakaan luottamusmiehestä, jolle työvuoroluettelon tarkistaminen on nykyään lähes mahdotonta.
Taitaa CXC (puhelinpalvelu) olla ainoa yksikkö, jossa kiky-tunnit näkyvät eri värillä, tai kirjattuna työajanpidennyksenä työvuoroluettelossa. Näinhän se pitäisi olla muuallakin ja tähän on henkilöstöllä täysi oikeus. Kiky-tunnit ovat kuitenkin ilmaista työtä, jota työntekijät tekevät työnantajalle.
Työaikansa tarkistamiseen ei ole muuta konstia kuin että jokaisen työntekijän pitää käydä kysymässä esimieheltään, missä kiky-tunnit työvuoroissa sijaitsevat. Jos kaikki työntekijät näin toimisivat, voidaan kuvitella, miten mieletön rumba siitä syntyisi.
Postin työnantajana on syytä muistaa, kuinka kovaa työtaakkaa esimiehet joutuvat kantamaan. Heidän vastuullaan on ”ihan pikkuisen” muutakin tekemistä kuin kiky-tunnit. Mitä enemmän on alaisia, sitä enemmän on hommia. Esimiesten jaksaminen on erityisesti jakelussa noussut esille ongelmana, jota sitkeästi yritetään ratkaista, mutta johon lääkettä ei ole löytynyt. Syynä lienee ennen kaikkea työmäärän ja työajan kohtaamattomuus. Kiky-rumba ei ainakaan tilannetta paranna.
Minun toiveeni on, että Kiky tunteja käytettäisiin koulutukseen ja henkilöstön hyvinvoinnin varmistamiseen. Uskon vahvasti, että näin myös Posti hyötyisi työajan pidentämisestä rutkasti enemmän kuin nykyisellä toimintatavalla. Näin jopa jotkut ovat onnistuneet paikallisesti sopimaankin.
Näin toimimalla saataisiin Postin pahasti vaurioitunutta yrityskuvaa parannettua oman henkilöstön keskuudessa. Parempi henkilöstön kohtelu, johtaa parempaan mielikuvaan työnantajasta ja se taas auttaa henkilöstöä sitoutumaan niin erinomaiseen asiakaspalveluun kuin tehtävien huolella hoitamiseen.
Nyt Posti on joutunut kolmen huonoimman yrityksen joukkoon, mitä tulee yrityskuvaan, siellä komeilee tutkimuksen mukaan Terrafame, Caruna ja Posti. Postin johdon tarvitsisi varmaan tehdä jotain tilanteen korjaamiseksi?
Toivottavasti pääsemme mahdollisimman pian kiky-tunneista kokonaan eroon, mutta sitä odotellessa ajan ainakin voisi käyttää viisaasti.
Erja Hakkola
pääluottamusmies, alueet 03-44 (ei 22), 60–69, 01800, 02400
toimihenkilöt
18.8.2022 - Heidi Nieminen