PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
21.5.2021
Kuten muistamme vuonna 2016 tehtiin kilpailukykysopimus, jonka avulla pyrittiin parantamaan Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä. Eräs kipeä ratkaisu oli työajan pidennys 24 tunnilla vuodessa, joka astui alallamme voimaan 1.1.2017. Tästä pidennyksestä olemme alkaneet käyttämään termiä KIKY ja KIKY-tunnit, vaikka tokihan tämä kiky eli kilpailukykysopimus piti muutakin sisällään kuin tämän 24 tunnin vuosittaisen työajan pidennyksen.
Muistin virkistykseksi tässä tulee muutama postialalla oleva ”pelisääntö” tuosta työajanpidennyksestä, josta minäkin jatkossa tässä kirjoituksessa käytän termiä kiky.
Kikyä on kokoaikaisella työntekijällä vuodessa 24 tuntia, se voidaan jaotella vaikkapa 6 minuuttiin päivässä ja viikossa 30 minuuttiin. Yleisemmin kikyä laitetaan työvuoroluetteloon kokonaisina tunteina. Kikyn käyttäminen on jaoteltu kolmeen osaan vuoden aikana, eli tammi-huhtikuu 8 tuntia, touko-elokuu 8 tuntia ja loppuvuosi syys-joulukuu 8 tuntia. Jos kiky jää jostakin syystä käyttämättä, vaikkapa näin, että työntekijälle on laitettu keskiviikolle kikyä kaksi tuntia, ja työtä ei olekaan tuona päivänä niin paljoa, mitä oli alkuun suunniteltu, kikyä ei voi siirtää vaikkapa seuraavalle päivälle. Tai vastaavasti jos työntekijä on tuona keskiviikkopäivänä sairauslomalla, ja kikystä saatava hyöty jää työnantajalta käyttämättä, ei kikyä voida siirtää toiselle päivälle.
Osa-aikaiselle työntekijälle tämä kiky-pidennys on toteutettu suhteessa työsopimuksessa sovitun työajan pituuteen. Tilanne osa-aikaisten kikyjen laskennan suhteen oli hankalaa ja työlästä, jolloin PAUn toimisto teki kikyjen laskemiseen kiky-laskurin, jotta osa-aikainen työntekijä voi tarkistaa vuosittaisen kikyjen määrän. Laskuri löytyy PAUn jäsensivuilta (kirjaudu palveluihin > jäsensivut > eddunvalvonta > materiaalit).
Työehtosopimuksen mukaan kikyn toteuttamisesta voidaan sopia paikallisesti työnantajan ja pääluottamusmiehen välillä. Näitä paikallisia sopimuksia on tehty melko vähäisesti, mutta jotakin on sovittu. Yleisiä tapoja on ollut kikyn käyttäminen vaikkapa lauantaina tai lyhyempänä tiistaipäivänä henkilöstön kouluttamiseen. Paikallisesta sopimisesta puhutaan paljon, itse olisin toivonut enemmän paikallista sopimista kikyjen käytöstä, vaikka toki kanssani niiden käytöstä koulutukseen on sovittu, joka on toki erinomainen asia.
Aikaa myöten kiky on muodostunut ongelmaksi, varsinaiseksi kiveksi kengässä. Se huomattiin esimerkiksi vuonna 2020 kun koronatilanteen vuoksi alallemme tuli lomautuksia. Jotta kokoaikainen lomautettu henkilö oli oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan, viikoittainen työaika ei saanut ylittää 80 % alan yleisestä työajasta, joka meillä on sadasosina 30,60 tuntia eli 30 tuntia 36 minuuttia. Eli lomautusviikolle ei saanut laittaa minuuttiakaan lisää työaikaa vaikkapa kikyn muodossa, muutoin henkilö menetti oikeutensa työttömyyskassan maksaman ansiosidonnaiseen päivärahaan. Sama ongelma oli myös osa-aikaisella lomautetulla, viikoittaista työaikaa ei voinut lisätä kikyn muodossa, eikä muutoinkaan, muussa tapauksessa sai heittää hyvästit työttömyyskassan maksamalle korvaukselle.
Ja sama pätee osa-aikaisiin työntekijöihin, mikäli määritelty työaika ylittyy tarkastelujakson aikana esimerkiksi kikyjen teettämisen vuoksi, niin ei ole oikeutettu soviteltuun päivärahaan. Tarkastelujaksosta ja työaikarajoista saat lisätietoa osoitteesta www.tyj.fi.
Useat sanovat nyt tässä vaiheessa, että meillä on ratkaisu ongelmaan. Työehtosopimuksemme on katkolla 31.10.2021, luovutaan kikyistä, niin ongelma poistuu. Niinhän ne muutkin alat ovat päässeet kikyistä eroon. Nyt on meidän vuoromme.
Meidän on syytä muistaa, ettemme pääse kikyistä eroon ilmaiseksi. Kikyistä eroon pääsemisellä on hinta. Tämän hinnan ovat maksaneet kaikki ne alat, jotka ovat saaneet kiven pois kengästä. Olen pohtinut mikä olisi sopiva hinta, että kiky-kiven saa pois kengästä. Onko se mahdollisesti lyhyempi palkallinen sairausloma, vuosityöajan lyhennyksestä tulevasta joustovapaasta luopuminen, määräajaksi palkankorotuksista luopuminen vai mikä? Minä itse en haluaisi antaa mitään pois, mutta se ei ole valitettavasti mahdollista.
Vai onko mahdollinen vaihtoehto se, että kikyt eli vuosityöajan pidennys lisätään alamme kokonaistyöaikaan, jolloin sillä ei ole vaikutusta mahdollisiin työttömyyskassan maksamien korvausten menettämiseen. Tämä mallin mukaan viikoittainen kokonaistyöaika olisi 38 tuntia 45 minuuttia nykyisen 38 tunnin 15 minuutin sijaan. Tässäpä pohdittavaa meille jokaiselle tulevia työehtosopimusneuvotteluita silmällä pitäen.
Hiertämättömiä ja keveitä kesäaskeleita toivotellen,
Piia Willberg
alueellinen pääluottamusmies
18.5.2021 - Marko Koivumäki