PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
6.6.2024
Jos et, niin sunnuntaina 9.6.2024 on vielä mahdollisuus vaikuttaa helpolla, mutta tehokkaalla tavalla - äänestämällä! Ja kovasti toivon, että jokainen palkansaaja kävisi sunnuntaina äänestämässä sellaista puoluetta ja ehdokasta, joka on sitoutunut edistämään EU:ssa palkansaajamyönteistä lainsäädäntöä. Toistaiseksi EU on ollut palkansaajalle hyvä ystävä, joka on tuottanut asetuksia ja direktiivejä, jotka ovat parantaneet kansallista työlainsäädäntöämme sekä saaneet aikaan hyviä palkansaajamyönteisiä tuomioita EU-tuomioistuimessa. Jotta näin on myös jatkossa, tarvitaan parlamenttiin hyviä edustajia myös Suomesta!
Meidän omalta alaltammekin löytyy muutama hyvä esimerkki kuvaamaan EU:ssa tuotetun lainsäädännön tärkeyttä. Ajankohtaisin tilanne liittyy postialan vuokratyöntekijöihin. Yhä ainakin SOL Logistiikkapalvelut Oy:n ja Mailia-konsernin jakajiin noudatetaan Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimaa Jakelua koskevaa työehtosopimusta, josta syystä he saavat huonompaa palkkaa ja heihin sovelletaan reilusti heikompia työsuhteen ehtoja, kuin Postin omiin työntekijöihin, jotka ovat PAUn työehtosopimuksen piirissä. Yritämme parantaa vuokratyöntekijöiden tilannetta oikeusprosessilla ja juttu on tällä hetkellä käsittelyssä hovioikeudessa. EU:ssa säädetty vuokratyödirektiivi edellyttää, että vuokratyöntekijöitä tulee kohdella työehtojen osalta yhdenvertaisesti yrityksen omien työntekijöiden kanssa. Direktiivit tulee implementoida eli viedä osaksi kotimaista lainsäädäntöä. Vuokratyödirektiivin osalta se on tehty huonosti ja tätä meillä muutama yritys on halunnut hyväksikäyttää ja kärsijöinä ovat olleet tuhannet vuokratyöntekijät.
Reilu vuosi sitten EU tuomioistuin omalla tuomiollaan näytti miten vuokratyödirektiiviä pitää soveltaa, ja me pystymme tuota hienoa tuomiota käyttämään myös omassa hovioikeudessa käsittelyssä olevassa jutussa hyväksi. Jos kaikkien väärinkohdeltujen vuokratyöntekijöiden palkkasaatavat lasketaan yhteen, puhutaan vähintään sadoista tuhansista euroista, jopa miljoonista.
Toinen meitä koskettava esimerkki koskee vuosiloman siirtomahdollisuutta silloin kun sairastuu ennen lomaa tai sen aikana. Ennen työehtosopimuksissamme oli kuusi omavastuupäivää eli lomaa kului myös sairastaessa, mutta EU-tuomioistuimen ratkaisun jälkeen saimme parannettua työehtosopimuskirjausta ja meidän alalla sairastuminen lomalla oikeuttaa loman siirtoon, kunhan ilmoittaa asiasta työnantajalle tes:n mukaisesti. Sipilän hallituksen aikaan lain mukaista siirto-oikeutta heikennettiin pidempien lomien osalta, mutta meidän hyvä tes-kirjaus menee lain edelle.
Ja tässä oli vain kaksi ajankohtaista esimerkkiä alaltamme. Jos haluat lukea lisää EU:n vaikutuksista, niin tämä SAK:n uutinen on siihen erittäin hyvä. Siitä käy selville muun muassa se, että EU määrittää minimin työsuojelulle, työntekijöiden kuuntelulle muutostilanteissa sekä maksimin työajoille. Jos meille tulisi hallitus, joka haluaisi pidentää työaikoja merkittävästi, olisi EU-säätely perälauta!
Olen EU vaaleista puhunut viimeisen kuukauden aikana paljon. Ja jokaisessa tilaisuudessa toistuu aina sama kysymys: mistä tiedän, kuka ehdokas tulee EU:ssa toteuttamaan palkansaajien kannalta hyvää politiikkaa? Onneksi tähän on helppo vastaus! SAK pyysi puolueita kertomaan kantoja ajankohtaisiin ja työntekijöiden kannalta tärkeisiin teemoihin. Ne löytyvät täältä. Tuolta kun valitsee mieleisensä puolueen, niin ehdokkaan valitseminen helpottuu kummasti!
Käytä ääntäsi ja äänestä sunnuntaina!
Heidi Nieminen
Puheenjohtaja
21.3.2024 - Heidi Nieminen