PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
18.8.2022
Tänä kesänä jokainen on huomannut hintojen nousun. Ruokakassi ja tankillinen polttoainetta maksaa nyt selkeästi enemmän kuin alkuvuodesta. Asuntovelalliset seuraavat lainankorkojen nousua tarkkaan. Ja sähkölaskujen kilowattihinnat ovat nyt moninkertaisia viime vuoteen verrattuna.
Palkat ovat nousseet paljon vähemmän kuin hintojen nousu edellyttäisi. Tämän takia ostovoima heikkenee todella voimakkaasti. Tällaista inflaatiota ei kukaan osannut ennustaa viime talvena, kun tämän vuoden korotuksista sovittiin.
Kohta alkavissa työehtosopimusneuvotteluissa ei tarvitse keksiä hatusta perusteita korkeammillekaan palkankorotusvaateille, kun luvut ovat kaikkien todettavissa. Ja painettakin tulee kiitettävästi jäsenistöltä, joka on huomannut inflaation vaikutukset omassa elämässään.
Ennen kuin ensimmäistäkään palkkavaadetta on työehtosopimusneuvotteluissa esitetty, on työnantajapuoli inflaatiota vastaavat korotukset jo tyrmännyt. Luonnollisesti Etelärannasta muistutetaan tässä kohtaa tiuhaan palkkainflaation riskistä. Liian suuret palkankorotukset siirtyisivät hintoihin ja hintojen nousu kuulemma entisestään kiihtyisi. Toki jopa työnantajapuolella ollaan hieman huolestuneita ostovoiman laskusta. Yrityksiä kirpaisee, jos tavarat ja palvelut eivät käy kaupaksi.
Yksi palkansaajien palkkapussia helpottava ratkaisu palkankorotusten lisäksi olisi se, että maan hallitus siirtäisi takaisin työnantajien maksettavaksi ne sosiaalivakuutusmaksut, jotka siirtyivät kiky-sopimuksen yhteydessä palkansaajien maksettavaksi. Työnantajien sosiaalivakuutusmaksujen maksurasitus keveni vuodesta 2017 lähtien 2,63 prosenttiyksikköä eli euroissa tuo on tarkoittanut miljardista kahteen miljardin tulonsiirtoa palkansaajilta yrityksille per vuosi. Toki tämäkin ehdotus on työnantajapuolella tyrmätty.
Valtiovarainministerin ajatukset tuloverokevennyksistä vastinparina maltillisille palkankorotuksille on taas saanut positiivisen vastaanoton työnantajilta. En toki ylläty, että joidenkin mielestä ostovoima olisi palkankorotusten sijaan turvattava veronkevennyksillä.
Minulla olisi maan hallitukselle kiky-maksujen siirron lisäksi yksi toinenkin toive tähän syksyyn.
Työssäoloehdon euroistamista koskeva lainsäädäntöhanke pitää joko haudata tai ainakin siihen pitää tehdä SAK:n vaatimat parannukset. Lyhyesti kerrottuna hankkeessa on kyse siitä, että jatkossa ansioturvan saamisen ehtona olevan työssäoloehdon karttumista mitattaisiin palkan mukaan. Tällä hetkellä työssäoloehtoa kartutetaan työajan mukaan. Alkuperäinen tavoite työttömyysturvan työssäoloehdon tarkastelun yksinkertaistamisesta sekä siten työttömyyskassojen työn helpottamisesta sekä nopeuttamisestä on yhä kannatettava. Mutta nyt hinta on muodostumassa aivan liian kovaksi, koska hinnan on maksamassa pienipalkkaiset ansiosidonnaisesta päivärahastaan. Esityksellä tavoitellaan julkisen talouden vahvistumista 54,5 miljoonalla eurolla. Tilanteessa, jossa elämisen peruskulut nousevat nykyistä tahtia, olisi vastuutonta toteuttaa hankkeita, jotka entisestään ajaisi pienituloisia vaikeampaan taloudelliseen asemaan.
Heidi Nieminen
puheenjohtaja
18.5.2021 - Marko Koivumäki