PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
PAUlla on käynnissä SOL Logistiikkapalvelut Oy:tä vastaan oikeusprosessi, jossa on kyse siitä, mitä työehtosopimusta postikeskusten vuokratyöntekijöiden työsuhteissa tulee noudattaa.
Kysymys koskee työsopimuslain sekä mm. vuokratyödirektiivin ja kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimusten tulkintaa.
Kyseinen oikeusprosessi on nostettu kolmen kantajan osalta, mutta lopullisella ratkaisulla tulee olemaan merkittävästi laajempi vaikutus mm. muiden postikeskuksissa vuokratyötä tekevien ja koko vuokratyöalan kannalta.
Postityössä teetetään samaa työtä kaksilla eri työehdoilla. Posti noudattaa omien työntekijöidensä työsuhteissa PAUn ja PALTAn välistä Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta (VLTES). Lisäksi osa Postille työntekijöitä vuokraavista vuokratyöfirmoista noudattaa VLTESiä työntekijöidensä työsuhteissa.
Sen sijaan esimerkiksi SOL Logistiikkapalvelut Oy on liittynyt Medialiittoon ja soveltaa Teollisuusliiton ja Medialiiton välistä Jakelun työehtosopimusta työntekijöihinsä, jotka työskentelevät postikeskuksissa vuokratyöntekijöinä.
Postikeskuksissa työskentelevät sollilaiset ovat siis työehtojensa osalta erilaisessa ja olennaisesti heikommassa asemassa.
Samaa tapahtuu myös esimerkiksi Postissa jakelun puolella.
Vuokratyödirektiivin lähtökohtana on vahvasti yhdenvertaisen kohtelun periaate. Direktiivin mukaan vuokratyöntekijän keskeisten työehtojen on oltava vähintään samanlaiset, joita häneen sovellettaisiin, jos käyttäjäyritys (eli tässä tapauksessa Posti) olisi palkannut hänet suoraan omaksi työntekijäksi hoitamaan samaa tehtävää.
Direktiivi mahdollistaa yhdenvertaisen kohtelun periaatteesta poikkeamisen ainoastaan tietyin reunaehdoin. PAUn näkemyksen mukaan kyse ei tässä tapauksessa ole tilanteesta, jossa direktiivin pääsäännöstä olisi mahdollista poiketa.
PAU katsoo, että työsopimuslakia on tulkittava siten, että jotta jotakin toista työehtosopimusta voisi soveltaa postikeskustyötä tekeviin vuokratyöntekijöihin Postia sitovan työehtosopimuksen sijaan, kyseessä täytyisi olla nimenomaisesti vuokratyöhön laadittu työehtosopimus, ei mikä tahansa työehtosopimus. PAU katsoo, että lainsäätäjän tarkoituksena on ollut säätää vuokratyössä viime sijassa noudatettavasta työehtosopimuksesta (käyttäjäyrityksen työehtosopimus) ja lisäksi tunnustaa ja mahdollistaa vuokratyöalan työntekijä- ja työnantajaliittojen neuvottelutoiminta vuokratyöalojen työehdoista.
Esimerkkinä vuokratyöhön tehdystä työehtosopimuksesta on henkilöstöpalvelualan työehtosopimus, jonka ovat solmineet Henkilöstöpalveluyritysten liitto ja Toimihenkilöliitto ERTO. Sen sijaan Medialiiton ja Teollisuusliiton välisessä Jakelun työehtosopimuksessa, jota SOL Logistiikkapalvelut Oy noudattaa, ei ole kyse sellaisesta työehtosopimuksesta, joka olisi tehty vuokratyötä varten eivätkä sen osapuolet edusta nimenomaisesti juuri vuokratyötä.
Jos mikä tahansa TES voi tulla vuokratyöntekijöihin sovellettavaksi käyttäjäyrityksen työehtosopimuksen sijaan, koko vuokratyöntekijöiden neuvottelumahdollisuudelta ja yhdenvertaiselta kohtelulta putoaa pohja.
Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.12.2021 ja ratkaisi asian työnantajapuolen hyväksi. PAU valitti käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen tammikuussa 2022. Valituksessa pyysimme, että hovioikeus pyytäisi Euroopan unionin tuomioistuimelta ennakkoratkaisun vuokratyödirektiivin ja EU-oikeuden tulkinnasta tähän tapaukseen liittyen.
Kesäkuussa hovioikeus myönsi asialle jatkokäsittelyluvan, eli hovioikeus tulee arvioimaan asian ja antamaan ratkaisunsa. Seuraavaksi odotetaan tietoa tapauksen käsittelyn jatkosta.
Euroopan unionin tuomioistuimessa on tällä hetkellä käsiteltävänä tapaus (TimePartner C-311/21), jossa on kyse vuokratyödirektiivin tulkinnasta tavalla, jolla voi olla vaikutusta nyt hovioikeudessa ratkaistavana olevien kysymysten kannalta.
Julkisasiamiehen ratkaisuehdotuksen mukaan asiassa tultaisiin ottamaan kantaa vuokratyöntekijöiden yhdenvertaiseen kohteluun. Jos EUT:n lopullinen ratkaisu mukailee julkiasiamiehen ehdotusta, ratkaisusta saadaan tukea PAUn jäsenten oikeusjutulle.
Teksti: Veera Kekäle, lakimies
Kuva: Juha Pöyry
Juttu on julkaistu Reitti-lehdessä 8/2022.