PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
Työtuomioistuin antoi tänään (7.3.) päätöksen Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen yleissitovuudesta hylkäämällä Palvelualojen työnantajat Palta ry:n valituksen.
Yleissitovuudesta päättää työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta. Valtakunnallinen ja alallaan edustavana pidetty työehtosopimus voidaan vahvistaa yleissitovaksi. Työehtosopimuksen edustavuutta arvioidaan laskemalla, miten iso osa kyseisen alan työntekijöistä kuuluu kyseisen työehtosopimuksen piiriin.
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta antoi viime syksynä (14.9.2021) päätöksen Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen yleissitovuudesta. Päätös oli PAUn kannalta myönteinen – työehtosopimuksen yleissitovuus jatkui.
Työtuomioistuin hylkäsi Paltan valituksen
Työehtosopimuksen toinen osapuoli Palvelualojen työnantajat Palta ry valitti lautakunnan päätöksestä työtuomioistuimeen. Palta vaati työtuomioistuinta kumoamaan yleissitovuuspäätöksen ja toteamaan Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen olevan vailla yleissitovuutta.
Työtuomioistuin antoi päätöksensä 7.3.2022. Paltan valitus hylättiin.
Palta väitti työtuomioistuimessa muun muassa, että työehtosopimuksen soveltamisala olisi päällekkäinen Kuorma-autoalan ja Autoliikennealojen toimihenkilöitä koskevien työehtosopimusten sekä Graafisen alan toimihenkilöiden työehtosopimuksen kanssa ja että kyseiset työehtosopimukset pitäisi ottaa huomioon edustavuutta arvioitaessa. Palta katsoi myös, että ”viestinvälitys- ja logistiikka-ala” olisi toimialana epäselvä ja vakiintumaton.
PAU katsoi, ettei Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen soveltamisala ole Paltan esittämällä tavalla päällekkäinen edellä mainittujen työehtosopimusten kanssa. PAUn näkemys on, että Viestivälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksella on oma, itsenäinen ja selkeästi tunnistettava soveltamisalansa.
Työtuomioistuin katsoi, ettei edustavuusarvioinnissa tullut ottaa huomioon Paltan väittämin tavoin kuljetusalan tai graafisen alan sopimusten piiriin kuuluneita henkilöitä. Työtuomioistuin antoi painoarvoa myös sille, ettei Palta ole sopimukseen osallisena missään vaiheessa sopimuksen pitkän soveltamishistorian aikana riitauttanut sopimuksen soveltamisalamääräystä vastaavalla tavalla.
Suorajakelun työehtosopimukselle ei yleissitovuutta
Samaan aikaan annettiin myös ratkaisu koskien Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä Suorajakelun työehtosopimusta. Vahvistamislautakunta oli katsonut, ettei työehtosopimusta voida vahvistaa yleissitovaksi. Medialiitto valitti päätöksestä ja vaati, että työtuomioistuin kumoaa vahvistamislautakunnan päätöksen ja vahvistaa Suorajakelun työehtosopimuksen yleissitovaksi. Työtuomioistuin hylkäsi Medialiiton valituksen. Työtuomioistuimen mukaan suorajakelua ei ollut pidettävä omana toimialanaan, vaan osana laajempaa toimintaa, jota jo koskee Viestinvälitys- ja logistiikka-alan yleissitovaksi vahvistettu työehtosopimus. Kun yleissitovia työehtosopimuksia voi olla samalla alalla vain yksi, ei Suorajakelun työehtosopimus voi olla yleissitova.
Mikä merkitys yleissitovuudella on?
Ratkaisu on merkittävä koko alan kannalta, sillä kaikkien alan työnantajien on noudatettava yleissitovan Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen määräyksiä riippumatta siitä, kuuluuko työnantaja työnantajaliittoon tai kuuluvatko yrityksen työntekijät ammattiliittoon. Yleissitovuus takaa työntekijöille yhtäläisiä vähimmäistyöehtoja ja rajoittaa työnantajien mahdollisuutta menestyä kilpailussa työehtoja polkemalla. Jos työehtosopimus ei ole yleissitova, se sitoo vain niitä työnantajia, jotka ovat joko itse solmineet sopimuksen tai ovat sopimuksen solmineen työnantajaliiton jäseniä.
Alalla toimivan työnantajan voi olla mahdollista olla noudattamatta yleissitovaa työehtosopimusta ainoastaan, jos se on järjestäytymisensä perusteella sidottu toiseen työehtosopimukseen. Tällöin puhutaan työehtosopimuksen noudattamisesta normaalisitovana. Postialalla osa työnantajista on järjestäytynyt Medialiittoon ja soveltaa järjestäytymisensä perusteella PAUn yleissitovan Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen sijaan Medialiiton ja Teollisuusliiton solmimaa Jakelun työehtosopimusta. Tähän liittyen PAUlla on oikeusprosessi käynnissä SOL Logistiikkapalvelut Oy:tä vastaan, sillä PAU katsoo, että Jakelun työehtosopimusta ei ole tehty vuokratyötä varten, eikä sitä näin ollen saa soveltaa vuokratyöntekijöihin Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen sijaan.
Veera Kekäle
lakimies