PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
Postin muutoshankkeessa ja jakelutapamuutoksessa on huolehdittava työsuhteiden kokoaikaisuudesta ja työn mielekkyydestä. Mikäli työntekijöiden tarpeita ei neuvotteluissa huomioida, ajautuu postinjakelu pysyvään työvoimapulaan.
Posti käynnisti tällä viikolla muutoshankkeen eli yt-neuvottelut Uudellamaalla, Hämeessä sekä Kaakkois- ja Lounais-Suomessa. Neuvottelujen kohderyhmässä on yhteensä 1013 työntekijää. Irtisanominen uhkaa 14, osa-aikaistaminen 155 ja lomauttaminen 217 työntekijää. Lisäksi lähes sadan jo osa-aikaistetun työntekijän tunteja ollaan vähentämässä. Muutoksen seurauksena useissa toimipaikoissa olisi enemmän osa-aikaisia kuin kokoaikaisia, vaikka Postin ”virallinen” tavoite on säilyttää postityö kokoaikaisena. Muutoksia suunnitellaan toteutettavaksi tämän vuoden huhti-joulukuun aikana.
Luvut ovat mielettömiä. Erityisen huolestuttavaksi irtisanomis-, osa-aikaistamis- ja lomautustarpeen tekee se, että Postissa on huutava pula työntekijöistä. Toisella kädellä rekrytoidaan ja toisella vähennetään.
Matalapalkka-alalla osa-aikatyö ei elätä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Postista lähtee entistä enemmän ammattitaitoista väkeä muille aloille. Ja taas tulee tarve rekrytoida. Jatkuvan vaihtuvuuden vuoksi ammattitaito vähenee, työn tehokkuus ja laatu heikkenee. Tämä tuskastuttaa postilaisia, jotka saavat jatkuvasti palautetta asiakkailta postinjakelun laatuongelmista. Jokainen haluaisi tehdä työnsä hyvin ja on raskasta, kun se ei jatkuvan säästämisen seurauksena ole mahdollista.
Postin perusjakelussa ulko- ja sisätyön eriyttäminen on ollut virhe. Työvuorojen suunnittelussa ei huomioida lainkaan työn mielekkyyttä, monipuolisuutta tai työn kiertoa. Suunnittelupöydällä on riittänyt, että asia näyttää Excelissä hyvälle, vaikka työolosuhteiden heikentyminen ajaa postilaisia muihin töihin. Pelkkää fyysisesti raskasta jakelua sisältäviä 8–10 tunnin työvuoroja ei pysty kukaan tekemään loputtomasti. Ja kun työvuoroja suunnitellaan vielä niin, että ne alkavat aamupäivällä vasta klo 10–14 aikoihin ja jatkuvat iltamyöhään, ei kroonisen työvoimapulan pitäisi olla mikään yllätys.
Postin on pakko huomioida työntekijöiden näkemyksiä paremmin niin työsuhteiden kokoaikaisuudessa kuin työvuorojen suunnittelussakin. Mikäli työntekijöitä ei arvosteta, ei heitä kohta enää ole.