PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
SAK:n edustajiston jäsen, työsuojeluvaltuutettu Filip Djordjevic kritisoi voimakkaasti hallituksen aikeita lakko-oikeuden rajoittamiseksi. Djordjevic muistutti puheessaan myös tukilakkojen merkityksestä PAUn työtaistelulle neljä vuotta sitten.
Arvoisa kokousväki ja puheenjohtajisto,
Luin hallitusohjelman ja kiinnitin huomioni moneen asiaan, erityisesti lakko-oikeuden rajoittamiseen ja kiristyvään maahanmuuttopolitiikkaan.
Hallitus haluaisi rajoittaa työperäisten maahanmuuttajien oleskelulupaa kolmeen kuukauteen, mikäli he eivät sitä ennen työllistyisi. Tällä aikomuksella korkeasti koulutetut maahanmuuttajat muuttavat toki Suomesta äkkiä pois, mutta duunaritaustaiset maahanmuuttajat joutuvat yhä syvempään kuiluun ja lähtevät jatkossa matalammalla kynnyksellä murtamaan lakkoa oleskeluluvan menettämisen pelossa. Jokainen voi miettiä, mikä on jatkossa maahanmuuttajan tosiasiallinen valinnanvapaus lakon edessä, jos vaakakuppina painaa oleskeluluvan säilyvyys.
Vuonna 2015 Posti pakotti omia työntekijöitä perehdyttämään uusia vuokratyöntekijöitä lakonalaiseen postityöhön. Tämä johti mittaaviin mielenilmaisuihin, eli ulosmarsseihin, joita työnantajat kutsuvat ’laittomiksi’ lakoiksi. Hallitus haluaisi nyt korottaa ulosmarsseista koituvia seuraamusmaksuja ammattiosastoille monin verroin, jopa 650 prosenttiin asti. Tämä käytännössä veisi monen ammattiosaston suoraan vararikkoon. Kaiken kukkuraksi hallitus haluaisi jopa työtuomioistuimen päätöksellä sakottaa jokaista ulosmarssiin osallistuvaa työntekijää henkilökohtaisella 200 euron sakolla. Toisaalta työantaja saisi jatkossakin pakottaa omia työntekijöitä perehdyttämään lakonmurtajia lakonalaisiin töihin, oli työrauhaa tai ei.
Lakon murtaminen ulkopuolisella vuokratyövoimalla on ILO:n kansainvälisten sopimusten vastaista, mutta Suomessa tätä rikotaan joka tes-kierroksella.
Kun lakkoa murretaan ’tuoreella’ vuokratyövoimalla, työntekijöille jää usein ainoaksi vaihtoehdoksi pyytää tukilakkoja muilta ammattiryhmiltä. Me postilaiset saimme vuonna 2019 työtaistelussa mittavia tukkilakkoja erityisesti AKT:lta, RAU:lta, SMU:lta ja IAU:lta sekä tukea monelta muultakin ammattiliitolta, joista olemme yhä kiitollisuuden velassa. Postilaisten tukilakkojen vaikuttavuus oli silloin niin suuri, että hallitus katsoisi sen kohtuuttomuudeksi. Tukilakon oikeutta hallitus rajoittaisi nyt niin paljon, että sen merkitys häviäisi käytännössä kokonaan.
Tukilakon rajoituksista ja ulosmarssin maksukorotuksista SAK:n ei tulisi mistään hinnasta sopia.
Arvoisa kokousväki
Ennen viime kevään eduskuntavaaleja vakuutettiin, että pienituloisimmilta ei leikata, eikä kenenkään pidä joutua kohtuuttomaan tilanteeseen. Vaalien jälkeen lupaukset on petetty tai vähintäänkin äänestäjiä on johdettu syvästi harhaan. Mikä on ihmisten usko demokratiaan tulevaisuudessa, kun äänestäjillä ei näytä olevan vaaleissa minkäänlaista kuluttajansuojaa?
Lakko-oikeuden rankka rajoittaminen, työttömyysturvan rankat leikkaukset, aikuiskoulutustuen lakkauttaminen, vuorotteluvapaan lakkauttaminen, työttömyysturvan lapsikorotusten poisto, irtisanomissuojan heikentäminen…tämä lista vain jatkuu ja jatkuu. Nämä heikennykset eivät lisää merkittävästi työpaikkoja tai lyhennä valtion velkaa.
Tällä hetkellä maailmassa soditaan useammalla mantereella. Taloussota jyllää ja hybridivaikuttamiset kiihtyvät entisestään. Myös meillä, valtiomme rajoilla tapahtuu nyt ’kummia’ ja putket ’poksahtelevat’. Suomen sekä koko Itämeren geopoliittinen tilanne kiristyy entisestään.
Porvarihallitukselta ja EK:lta kysyisin lopuksi seuraavaa: onko nyt todella oikea aika lähteä heikentämään rajusti tavallisten työtätekevien ihmisten asemaa? Onko tässä maailmantilanteessa todella oikea hetki provosoida koko yhteiskuntaa työmarkkinakaaokseen ja jakaa kansaa kahtia? Voittaako ideologia isänmaallisuuden vai mihin ovat kadonneet tällä hetkellä viisaus, maltti ja patriotismi? Kysymykseeni odotan vastausta EK:lta ja etenkin hallitukselta.
Kiitos.
Kuva: Juha Pöyry
#SAKEdustajisto