PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn liittovaltuusto vaatii posti- ja logistiikka-alalle tasa-arvoisia perhevapaita. Useat työnantajat ovat vastustaneet ei-synnyttävän vanhemman palkallisen vapaan pidentämistä. Tämä johtaa tasa-arvolaissa kiellettyyn syrjintään.
Perhevapaauudistus astui voimaan elokuussa 2022. Uusi perhevapaamalli koskee perheitä, joissa lapsen laskettu aika oli 4.9.2022 tai sen jälkeen. Perhevapaauudistuksen tavoitteina oli muun muassa perhevapaiden jakautuminen nykyistä tasaisemmin vanhempien kesken ja se, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä vahvistuvat.
Uudessa mallissa ei ole enää äitiys- tai isyysvapaata, vaan synnyttävällä vanhemmalla on ensin raskausvapaa 40 arkipäivää. Tämän lisäksi vanhemmilla on sukupuolesta riippumatta vanhempainvapaata. Vanhempainrahapäiviä on yhteensä 320, joista kahden vanhemman perheessä kummallakin vanhemmalla on 160 vanhempainvapaapäivän kiintiö, mistä osan voi luovuttaa toiselle.
Tasa-arvovaltuutetun kertomuksessa eduskunnalle 2022 todetaan, että aiemmassa perhevapaamallissa äitiys- ja isyysvapaan palkallisuuden eron ei katsottu olevan tasa-arvolaissa kiellettyä syrjintää, sillä äitiysvapaan tarkoitus oli erilainen kuin isyysvapaan. Äitiysvapaan tarkoitus ei ole ollut ainoastaan lapsesta huolehtiminen, vaan myös loppuraskauden turvaaminen sekä raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen.
Perhevapaauudistuksen piti tasa-arvoistaa työelämää, mutta perhevapaiden palkallisuudessa on edelleen suuria eroja vanhempien kesken. Esimerkiksi postialalla noudatettava Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus takaa synnyttäneelle vanhemmalle palkan 72 arkipäivältä. Toisen vanhemman palkallisen vapaan pituus on vain kuusi päivää.
Tasa-arvovaltuutetun mukaan uudessa perhevapaamallissa äideille voidaan jatkossakin maksaa palkkaa raskausvapaalta, mutta mikäli vanhempainvapaalta palkkaa maksetaan eri pituiselta ajalta äideille ja isille, menettely on tasa-arvolain vastaista syrjintää.
Monella alalla työehtosopimustekstejä on perhevapaauudistuksen jälkeen muutettu ja isien palkallisten päivien määrää nostettu. Näin tulisi toimia myös posti- ja logistiikka-alalla. PAUn liittovaltuusto muistuttaa, että vanhempainrahakaudelta maksettava erisuuruinen palkka synnyttävälle ja ei-synnyttävälle vanhemmalle johtaa tasa-arvolaissa kiellettyyn syrjintään. Työnantajalla on vastuu siitä, että se kohtelee työntekijöitä tasapuolisesti ja syrjimättä.
Ahvenanmaan Postissa (Åland Post) perhevapaat saatiin tuoreella työehtosopimusratkaisulla tasa-arvoistettua. Jatkossa synnyttävälle vanhemmalle maksetaan palkka 40 raskausvapaapäivältä ja 32 vanhempainvapaapäivältä ja ei-synnyttävälle aiempien 6 päivän sijaan 32 vanhempainvapaapäivältä. Lisäksi palkallista vanhempainvapaata ei ole pakko pitää yhtäjaksoisesti. Muutos edesauttaa uusien perhevapaasäädösten tavoitetta perhevapaiden tasa-arvoisemmasta jakaantumisesta vanhempien kesken. PAUn liittovaltuusto vaatii, että samaa esimerkkiä seurataan myös mantereella.
Vanhempien, joille tarjotaan vain kuusi päivää palkallista vapaata, pitäisi kyseenalaistaa syrjivä kirjaus ja lähteä liiton tuella hakemaan oikeusteitse alalle tasa-arvoisempaa vanhempainvapaata.
Lisätietoja:
Heidi Nieminen, puheenjohtaja, 050 340 3217
Veera Kekäle, juristi, 043 825 5311