PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
Olet ehkä törmännyt somessa hashtagiin PainavaSyy. Kyse on SAK:n, ammattiliittojen ja niiden jäsenten yhteisestä tekemisestä, jolla tuodaan esille ja vastustetaan Orpon-Purran hallituksen työntekijöihin ja työttömiin kohdistamia epäoikeudenmukaisia heikennyksiä.
Hallitus haluaa tehdä työlainsäädäntöön ja lakko-oikeuteen merkittäviä muutoksia. Lisäksi hallitusohjelmassa on iso liuta sosiaaliturvan heikennyksiä, muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja asumistuen raju leikkaaminen. Suuri osa näistä on jo valmistelussa.
Monien näistä leikkauksista ja lakimuutoksista on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden aikana, ensimmäisten jo vuoden 2024 alussa. Nyt on siis kiire toimia, jos haluamme, että hallitus arvioi suunnitelmiaan vielä uudestaan.
Työntekijöiden asemaa heikentävät muutokset ja lakko-oikeuden rajoittaminen hyödyntävät yksipuolisesti työnantajia, eikä niillä ole merkittävää vaikutusta valtion talouteen.
Orpon-Purran hallitus haluaa esimerkiksi rajoittaa työntekijöiden oikeutta ja mahdollisuuksia protestoida, muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi, helpottaa työntekijän irtisanomista ja määräaikaisten työsuhteiden käyttämistä. Nämä muutokset ovat työntekijöille huonoja, sillä ne lisäävät työelämän epävarmuutta.
Sosiaaliturvan leikkauksista kärsivät paitsi työttömät myös pienituloiset työntekijät. Kyse ei ole vähäisistä leikkauksista. Esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaaminen tarkoittaa ennen työttömyyttä 2500 euroa kuukaudessa ansainneelle ja noin 1500 euroa ansiopäivärahaa saavalle henkilölle noin 300 euron pudotusta päivärahaan jo kahden kuukauden työttömyyden jälkeen. Hallitus poistaa myös ansioturvan lapsikorotukset.
Hallitusohjelma on kaiken kaikkiaan työntekijöille hyvin epäoikeudenmukainen. SAK ja ammattiliitot ovat vaatineet, että hallitus selvittää päättämiensä toimien vaikutusta ja esimerkiksi sosiaaliturvaan tehtävien leikkausten yhteisvaikutuksia.
Hallitus perustelee heikennyksiä kilpailukyvyn parantamisella ja valtion velkaantumisella, joka edellyttää säästöjä. Monet taloustutkijat ovat kuitenkin huomauttaneet, että hallituksen toimilla ei saada merkittäviä säästöjä tai uusia työpaikkoja. Suomen kilpailukyky suhteessa verrokkimaihin on kunnossa.
SAK:n ja ammattiliittojen tehtävä on puolustaa työntekijöitä. Siksi emme voi hyväksyä leikkauksia ja heikennyksiä, jotka osuvat yksipuolisesti työntekijöihin, työttömiin ja pienipalkkaisiin.
Työehtojen heikennykset
Lakko-oikeiden rajoitukset
Sosiaaliturvan leikkaukset
Miten sinä voit osallistua?
Oma ammattiliittosi ja SAK tuottavat paljon materiaalia, jota voi jakaa tai käyttää taustana, kun keskustelet hallituksen toimista työpaikallasi. Voit tulostaa esimerkiksi leikkauslistan netistä osoitteesta www.sak.fi/painavasyy.
Osallistu tapahtumiin, vetoomuksiin ja mielenilmauksiin
Joukkovoima on tehokas tapa tulla kuulluksi. Osallistu ja jaa tietoa ay-liikkeen tai muiden toimijoiden tilaisuuksista: katso tapahtumakalenteri ja ilmoittaudu mukaan (9.9. Turku, 9.9. Oulu, 16.9. Järvenpää, 16.9. Kuopio, 16.9. Tampere).
Jaa, tykkää ja kommentoi somessa #PainavaSyy
Käytämme hastagia #PainavaSyy. Seuraa sitä ja levitä viestiä eteenpäin reagoimalla.