PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
Vuodesta 2009 käynnissä ollut mainosjakajien työehtokiista on aiheuttanut jakeluyhtiöille merkittäviä kustannuksia. Viimeksi mainosjakajille maksettiin palkkasaatavia tänä syksynä.
Vuonna 2009 mainos- ja ilmaisjakelualalle perustettiin työnantajaliitto Suoramainonnan ja kaupunkilehtien erillisjakelun yhdistys SKE ry ja ”työntekijöiden yhdistys” Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME ry. Molemmat yhdistykset perustettiin lähes samanaikaisesti. Yhdistykset solmivat nopeasti alalle niin sanotun keltaisen työehtosopimuksen, jossa mainosjakajille sovittiin huomattavasti heikommat palkat, kuin mihin he olisivat olleet oikeutettuja yleissitovan, Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen nojalla.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU alkoi vaatimaan mainosjakajille palkkasaatavia välittömästi, kun tieto keltaisesta työehtosopimuksesta oli tullut. PAU on vienyt jo kolmella vuosikymmenellä huomattavan määrän mainosjakajajuttuja oikeuteen. Toistaiseksi kaikki oikeudessa riidellyt asiat ovat päättyneet työntekijäpuolen voittoon. Käräjä- ja hovioikeuksissa ratkaistujen asioiden ohella useita juttuja on myös päätynyt työnantajapuolen kanssa sovintoon siten, että käräjöintiä ei ole tarvinnut jatkaa, kun mainosjakajan oikeudet on saatu sovinnolla toteutumaan. PAU on hankkinut näissä jutuissa mainosjakajille maksamattomia palkkoja sadoissa tuhansissa euroissa liikkuvan summan.
Työtuomioistuin antoi marraskuussa 2019 ratkaisun, jonka mukaan SME ry ei ole aito työntekijöiden yhdistys. Aiemmin jo vuonna 2015 Helsingin hovioikeus oli lainvoimaisessa tuomiossaan todennut, että SME ry:n perustajilla oli kytkös työnantajapuoleen ja että yhdistyksen toiminnan tavoite säilyttää palkkataso yleissitovaa työehtosopimusta alempana on aidolle työntekijäyhdistykselle vieras.
Lisätietoja: Veera Kekäle, lakimies, puh. 043 825 5311