PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn liittovaltuusto vastustaa jyrkästi lakko-oikeuden rajoittamista. Rajoittamalla poliittisia lakkoja ja tukilakkoja hallitus heikentää merkittävästi työntekijöiden mahdollisuutta puolustaa oikeuksiaan.
Potkulaki, sairaussakko, irtisanomisen helpottaminen, palkankorotusten yläraja, määräaikainen työsopimus ilman perustetta, työttömyysturvan leikkaukset. Siinä muutama esimerkki Orpon-Purran hallitusohjelmasta, jolla pyritään ay-liikkeen, ammattiliittojen ja työntekijöiden oikeuksien romuttamiseen. Raju leikkauslista varmistetaan sillä, että leikkausten vastustamisesta tehdään käytännössä laitonta rajaamalla lakko-oikeutta, korottamalla hyvityssakkoja ja määräämällä lakkoon osallistuville työntekijöille henkilökohtainen lakkosakko.
Lakko-oikeuden rajoittamisessa erityisen huono ratkaisu on rajoittaa yksipuolisesti vain työntekijöiden oikeuksia. Työnantajan kohtuuttomia toimia ei olla kieltämässä tai rajoittamassa eikä työnantajapuolelle määrättäviä hyvityssakkoja olla korottamassa tai muuttamassa. Hallituksen esitys lisää työnantajan ja työntekijän välistä vallan epätasapainoa entisestään ja heikentää jo valmiiksi haavoittuvammassa asemassa olevan työntekijäpuolen asemaa työmarkkinoilla.
Työntekijöiltä edellytetään, etteivät heidän toimensa ole kohtuuttomia, mutta työnantaja saa edelleen vaatia työntekijöiltään kohtuuttomia. PAU:lla on kokemusta tästä neljän vuoden takaa. Vuonna 2019 postialalle ajettiin yli 30 % palkanalennuksia sekä lukuisia muita työehtojen merkittäviä heikennyksiä. Ilman työntekijöiden työtaisteluoikeutta ja muiden liittojen järjestämiä tukitoimia olisi työnantaja saanut läpi kohtuuttomat vaatimuksensa ja Suomen huoltovarmuudellekin tärkeä postinjakelu olisi ajautunut kriisiin. Tukilakoilla oli merkittävä rooli sovinnon saavuttamisessa ja työntekijöiden työehtojen turvaamisessa.
Nyt hallitus on tekemässä tukilakot käytännössä mahdottomiksi. Rajoittamalla myötätuntotyötaisteluita rajoitetaan myös PAUn kaltaisten pienempien alojen tosiasiallista mahdollisuutta vaikuttaa työehtoihin työtaistelutoimin. Myötätuntotyötaistelujen rajaus rajoittaa myös pääriidan työntekijöiden mahdollisuutta edistää omia työehtojaan.
Lakko-oikeuden rajaamisella ja muilla hallituksen työelämään ja sosiaaliturvaan kohdistuvilla leikkauksilla aiheutetaan epävarmuutta ja horjutetaan kansallista yhtenäisyyttä. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU korostaa myös sitä, että poliittisen lakko-oikeuden rajoittaminen vie tulevaisuudessa kansalaisilta mahdollisuuden protestoida minkä tahansa hallituksen päätöksiä. Hallitukset vaihtuvat ja voi tulla aika, jolloin nykyisten hallituspuolueidenkin kannattajien tekisi mieli osoittaa mieltä hallituksen päätöksiä vastaan. Mikäli hallitus saa tahtonsa läpi ja lakko-oikeutta rajoitetaan, on sen palauttaminen tulevaisuudessa epätodennäköistä. Hallitus on puuttumassa kansalaisten mielipiteen vapauteen tavalla, joka on tuttu itänaapurista, Unkarista ja Puolasta. Tämä on vaarallinen tie.
PAU esittää huolensa myös lakko-oikeuden rajoittamisen ja työelämään kohdistuvien leikkausten yhteisvaikutuksista. Hallitusohjelmaan on esimerkiksi kirjattu, että ”Henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelyä muutetaan niin, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy.” Onko hallitus luomassa yhteiskuntaa, jossa irtisanomisperusteeksi riittää se, että työntekijä osallistuu ammattiliiton- tai osaston laittomaksi todettuun lakkoon. Tämä jos mikä rajoittaa demokratiaa ja työntekijöiden mielipiteen ilmaisun vapautta.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn liittovaltuusto kokoontui Helsingissä 27.-28.11.2023.
Lisätietoja: Heidi Nieminen, puheenjohtaja, puh. 050 340 3217