PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn liittohallitus on päättänyt työtaistelutoimista, joilla vastustetaan Postin työehtoshoppailua, palkkojen ja työehtojen romuttamista. Lakko alkaa käsittelyn ja lajittelun työtehtävissä sunnuntaina 1.9.2019 klo 22.00 ja päättyy keskiviikkona 4.9.2019 klo 24.00. Lakon piiriin eivät kuulu kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät työtehtävät. Tässä tiedotteessa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin.
Miksi olemme lakossa?
Lakko on vastine työnantajan yksipuoliselle ilmoitukselle siirtää työt Teollisuusliiton ja Medialiiton neuvottelemaan Jakajien työehtosopimukseen. Siirto aiheuttaa työntekijöille mm. 30% - 50% ansionalennukset ja lukuisia muita työehtoheikennyksiä. Työehtosopimus on tehty sanomalehden varhaisjakelua varten eikä sovellu käsittelyn työtehtäviin. Tämän on myös Teollisuusliitto PAUlle ilmoittanut. Toimihenkilöiden osalta työehdot siirtyvät Medialiiton ja Teollisuusliiton Grafinetin työehtosopimukseen.
Ketkä ovat lakossa?
Lakon piirissä ovat työt seuraavissa paikoissa: Ulkomaan Posti, Logistiikkakeskus Vantaa, Liedon lajittelukeskus, Seinäjoen lajittelukeskus, Jyväskylän, Lahden ja Lappeenrannan lajittelutoiminnot, sekä Helsingin, Tampereen, Kuopion ja Oulun postikeskukset.
Kenelle lakkoavustus maksetaan?
PAUn jäsenille, jotka ovat lakkoon asetetuissa työpaikoissa työssä ja osallistuvat lakkoon. Myös Paperiliiton, Rakennusliiton, Sähköalojen ammattiliiton, Suomen Elintarviketyöläisten liiton, JHLn, PAMn ja Teollisuusliiton jäsenille maksetaan saman suuruinen lakkoavustus.
Kuinka lakkoavustusta haetaan?
Lakkoavustusta haetaan erillisellä lakkoavustushakemuksella, joka toimitetaan omaan ammattiosastoon. Tästä tiedotamme vielä erikseen myöhemmin.
Olen vuokratyöfirman kautta Postissa työssä. Työnantaja ilmoitti, että lakko on laiton eikä siihen pidä osallistua, mitä teen?
PAU on tehnyt järjestöpäätöksen, jossa työt on asetettu lakkoon. Näitä lakon alaisia töitä ei kenenkään työntekijän tule tehdä. Lakon laillisuuden päättää aikanaan tuomioistuin, ja tästä kantaa vastuun liitto eikä yksittäinen työntekijä.
Jos osallistun lakkoon, saanko varoituksen luvattomasta poissaolosta?
Kun ammattiliitto tai sen osastot tekevät päätöksen työtaistelutoimenpiteestä, laillisesta tai laittomasta, kantavat ne myös siitä vastuun. Kun työntekijä toimii järjestön päätöksen mukaisesti, työnantaja ei saa irtisanoa tämän työsopimusta. Annetulla varoituksella ei ole painoarvoa tarkastellessa työsuhdetta.
Jos en osallistu lakkoon onko sillä minulle seuraamuksia?
Ammattiosasto päättää yleisessä kokouksessaan seuraamukset, joka voi olla erottaminen osastosta/liitosta.
Työskentelen kuljetuksessa tai jakelussa ja työnantaja osoittaa minulle lakonalaista työtä, mitä teen?
Työntekijällä on oikeus ja velvollisuus kieltäytyä lakon alaisesta työstä, tehdään ne omat työt kuin normaalistikin.
Työskentelen jakelun lähtötoimipaikassa, joka on postikeskuksen tiloissa, olenko lakossa?
Jos työskentelet lajittelun ja käsittelyn työnjohdon alaisissa tehtävissä kuulut lakon piiriin. Jos taasen olet jakelun työnjohdon alla, et kuulu lakon piiriin.
Työskentelen jakelussa, työnantaja on tarjonnut minulle alkuviikoksi joustovapaata/ vuosilomaa, mitä teen?
Työehtosopimuksen mukaan joustovapaan pitämisestä sovitaan työnantajan ja työntekijän kesken, kumpikaan osapuoli ei voi yksin päättää vapaan ajankohdasta. Vuosiloma on ilmoitettava kuukautta ennen loman ajankohtaa.