PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
Tilapäiset työjärjestelyt eli fiksattu työ voi olla vaihtoehto sairauspoissaololle esimerkiksi lievässä tapaturmassa tai ohimenevässä tuki- ja liikuntaelin vaivassa.
Työterveys ottaa vastaanotolla aina kantaa mahdollisuuteen tehdä fiksattua työtä. Selkeissä tilanteissa työntekijä ja esimies voivat sopia tilapäisistä työjärjestelyistä suoraan - tällöinkin työntekijällä kuitenkin on oikeus olla yhteydessä työterveyslääkäriin tai -hoitajaan.
Lähtökohtana fiksatussa työssä on AINA työntekijän vapaaehtoisuus ja olennaista on, että työjärjestelyt eivät vaaranna tai viivästytä sairauden tai vamman paranemista.
Fiksatun työn tehtävät riippuvat omasta työstä ja niiden tulisi mahdollisuuksien mukaan vastata työntekijän normaaleja työtehtäviä. Työjärjestelyt voivat olla esimerkiksi uuden reitin opettelua, kouluttamista tai fyysisen nostamisen rajaamista pois.
PAU on sopinut vapaaehtoisuudesta
Fiksatusta työstä ei ole kirjauksia työlainsäädännössä, mutta eri työehtosopimuksiin on sitä koskevia määräyksiä otettu viime vuosina. Samaa asiaa kutsutaan eri yrityksissä eri nimillä. Fiksatun työn synonyymejä ovat muun muassa korvaava työ ja tilapäinen työ.
PAU on vuoden 2014 työehtosopimusneuvotteluiden yhteydessä sopinut työnantajan kanssa, että tällaiset tilapäiset työjärjestelyt ovat aina vapaaehtoisia. Viime vuoden työehtosopimusneuvotteluiden yhteydessä sovittiin työryhmätyöstä, jonka tarkoituksena on sopia sopimuskauden aikana korvaavan työn menettelytapasäännöistä. Kyseinen työryhmä ei ole aloittanut vielä työtään.