PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
SAK:n edustajiston kokous pidettiin Marina Congress Centerissä 4.-5.6.2024 Helsingissä. PAUn edustajina kokouksessa olivat Laura Meriläinen, Filip Djordjevic, Leo Harra sekä SAK:n hallituksen jäsen Heidi Nieminen.
Filip Djordjevic pääsi kokouksen nuorimpana osanottajana avaaman kokouksen omalla puheenvuorolla. Myös Leo Harra käytti kokouksessa mainion puheenvuoron.
Voit katsoa tallenteet kokouksesta YouTuben SAKTuubi-kanavalla:
Tiistai klo 10-17
Keskiviikko klo 9-12
Arvoisa kokousväki, kutsuvieraat, tiedotusvälineiden edustajat ja muut kokousta seuraavat. Tervetuloa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n edustajiston järjestäytymiskokoukseen.
Edustajisto käyttää SAK:ssa sen korkeinta päätösvaltaa. Tämä on se foorumi, jossa jäsenliittojen jäsenet pohtivat meitä kaikkia koskeneita tapahtumia. Täällä me myös linjaamme tulevaa. Tällä edustajistokaudella on ehtinyt sattua ja tapahtua. Vuodesta 2020 tuntuu olevan jo ikuisuus. Varsinkin viimeisin vuosi on ollut hyvin kiihkeä.
Valitettavasti viime ajat ovat olleet vaikeita ammattiyhdistysliikkeelle. Kuten kuulimme pääsihteerien Triangelin ja Lynchin puheista, niin sitä ne ovat olleet ay-liikkeelle ympäri maailmaa ja myös Euroopassa.
Käynnissä on EU-vaalit. Viisi vuotta sitten 55 prosenttia suomalaisista kertoi, että varmasti äänestää EU-vaaleissa. Aktiivisuus jäi 42 prosenttiin. Nyt suomalaisista 57 prosenttia kertoo ennakkoon, että varmasti äänestää EU-vaaleissa. Tämä ennustaa aktiivisuuden nousevan 44–45 prosenttiin. Toivon todella, että äänestysaktiivisuus nousee ja se nousee nimenomaan meidän tavallisten työtätekevien keskuudessa.
Vaarana on, että Euroopassa valtaan nousee laitaoikeisto, joka flirttailee fasismin kanssa. Nämä puolueet eivät aja järjestäytyneiden työntekijöiden asiaa. Ne eivät edistä oikeusvaltioperiaatteita tai hyvinvointiyhteiskuntaa. Ne eivät tue toimivaa demokratiaa tai aktiivista kansalaisyhteiskuntaa. On olemassa myös ehdokkaita ja puolueita, jotka tekevät niin. Toivon, että mahdollisimman moni ammattiyhdistysliikkeen jäsen menee ja äänestää omien arvojensa ja etunsa puolesta. Toimittava on tänään tai viimeistään ensi sunnuntaina.
Meillä Suomessa käytiin reilu vuosi sitten eduskuntavaalit. Niitä ennen oli työntekijöillä ystäviä. Moni puolue lupasi meille kaikenlaista hyvää. Vaalien jälkeen paljastui totuus.
Ennen vaaleja vakuutettiin, että pienituloisimmilta ei leikata. Kuinka kävi? Suomen, jo muutenkin pientä työttömyysturvaa on leikattu ja leikataan lisää. Myös asumistukea on leikattu. Työttömyysturvan suojaosan Orpon-Purran hallitus heitti roskiin.
Ennen vaaleja luvattiin, ettei kukaan joudu kohtuuttomaan tilanteeseen. Kuinka kävi? Työttömyysturvan lapsikorotus on poistettu. Aikuiskoulutustuki on lakkautettu ja vuorotteluvapaalle ei enää pääse.
Samaan aikaan hallitus pumppaa rahaa yksityisille terveysfirmoille, halpuuttaa oluen hintaa ja suosii veropolitiikassa kaikkein hyvätuloisimpia. Eikä sitä euron per litra maksavaa bensaa saa mistään päin Suomea!
Meille luvattiin, ettei lakko-oikeuksia rajata. Pari viikkoa sitten tulivat voimaan lakko-oikeutta rajaavat lait. Ne heikentävät järjestäytyneiden työntekijöiden ja ammattiliittojen mahdollisuuksia saada äänensä kuuluviin. Rajoitukset raivaavat tietä seuraaville työelämäheikennyksille, joita hallitusohjelmaan sisältyy suuri määrä.
Sieltä on tulossa vielä ainakin niin sanottu potkulaki ja sairaussakko. Muutakin hallituksen suunnitelmissa on. Niitä kaikkia yhdistävä seikka on, että työntekijöille ei ole tarjolla porkkanaa -tarjolla on vain raippaa.
Tulevasta emme tiedä. Meidän on näinä kahtena päivänä toki puhuttava viime aikojen tapahtumista, mutta enemmän meidän on keskusteltava tulevaisuudesta. Kuinka me toimimme jatkossa, mitä tavoittelemme jatkossa, kuinka hankimme jäseniä tulevaisuudessa, miten vahvistamme yhteistä vaikutusvaltaamme muuttuvassa maailmassa.
Toivon meiltä vilkasta ja rohkeaa keskustelua sekä viisaita päätöksiä. SAK:n edustajiston järjestäytymiskokous on avattu!
Hyvät ystävät, toverit
Suomen oikeistokonservatiivisen hallituksen työllisyystoimena on paikallinen sopiminen ja siinä samalla saatiin työmarkkinoiden ”joustavoittamistoimena” lakko-oikeuden rajoittaminen. Työttömiltä, kuten muilta vähävaraisilta leikattiin ja leikataan rajusti. Koska oli ”pakko.”
Pakko taas ei ollut veropohjan laajentaminen listaamattomiin yrityksiin ja vaikka KELA-korvausten korotuksista luopuminen. Toimenpiteessä ohjattiin puoli miljardia kansainvälisille terveysjäteille. Tämä suosi niitä hyvinvoivia, jotka näitä yksityisiä terveyspalveluja voivat käyttää.
Palkansaajaliikkeessä vastustimme hallituksen paskatalkoita poikkeuksellisen kovilla lakoilla. Haluankin kiittää niitä työntekijöitä, jotka osallistuivat lakkoihin.
Hallitus antoi valtuuksia valtion yritysten myyntiin. Tulevaisuudessa valtion omistajanosuus saa Postissa laskea kolmannekseen. Pelkään, että valtiontaloutta sopeuttaakseen, valtio myy, suhdannetilanteesta huolimatta, omistamiaan yrityksiä.
Näin Postin palkkalistoilla olevana pääluottamusmiehenä, on sen huomannut, että valtion omistus ei tee henkilöstöpolitiikkaa välttämättä hyväksi. Nykyään valtion leipä on kapea, mutta ei pitkä.
Toisaalta yksityisenä kansalaisena mietityttää, onko näin kriisiherkässä maailmassa valtion järkeä luopua Postin kaltaisesta infrasta, jolla on pääsy, hieman liioitellen, jokaisen suomalaisen kotiin.
Palataanpa hieman vielä lopuksi noihin hallituksen toimia vastustaneisiin lakkoihin. Nyt viimeistään huomasimme, että hallitusohjelmaa kirjoittamaan päästetty rahavalta oli valmistautunut ottamaan lakot vastaan ja sen rintama piti.
Palkansaajilla oli myös yhteinen rintama ja vastataksemme oikeistokonservatiivien ja rahan vallan liittoon, meidän täytyy olla tiukemmin solidaarisia keskenämme. On jätettävä lopultakin pois keskinäinen kilpailu jäsenistä, sopimuskilpailu ja toisten toimijoiden julkinen mollaaminen.
On kyettävä tarkempaan ja tiiviimpään sopimuskoordinaatioon. On kyettävä, nyt kun tukilakkoja on rajoitettu, uudenlaiseen keskinäiseen solidaarisuuteen.
Ihan lopuksi: menkää duunarit äänestämään europarlamentin vaaleissa. Oikeistokonservatiivien ollessa vallassa maassamme, Euroopan Unioni on palkansaajan hyvä ystävä. Oikeistokonservatiiveja, äärioikeistoa, ei saa päästää EU:ssa valtaan. Myös äänestyslippu on keino näyttää Suomen hallitukselle mitä mieltä olemme harjoitetusta politiikasta. Käyttäkäämme sitä.
Kiitos!