PAU viestii ja uutisoi aktiivisesti
ajankohtaisista asioista.
Seuraa liiton viestintää.
Royal Mailin työntekijät lakkoilivat toimeentulon ja työehtojen puolesta viime syksynä ja joulun alla ilman lakkoavustusta 18 päivän ajan. Britanniassa lakkoon ryhtymisestä on lain mukaan suoritettava myös jäsenäänestys. Helmikuussa yli 95 % CWU:n (Commuication Workers Union) jäsenistä äänesti uuden lakon puolesta.
Liiton pääsihteeri Dave Ward vertaa postilaisten työtaistelua laajuudeltaan jo 1980-luvun kaivoslakkoihin. Lakkoihin on osallistunut 115 000 työntekijää. Lakoissa ei ole ollut kyse pelkästään palkankorotuksista ja toimeentulosta, jota inflaatio on nakertanut ankaralla kädellä. Wardin mukaan historiallista Royal Mailia ollaan viemässä myös Uber-tyyliseen keikkatalouteen.
Britannian parlamentti on kuullut tai pikemminkin kuulustellut Postin toimitusjohtaja Simon Thompsonia kahdesti Royal Mailin nykytilasta ja ongelmista sekä siitä, onko parlamenttia johdettu postin tilanteessa harhaan. Parlamentin yritys-, energia- ja teollisuusstrategian valiokunta tivasi Thompsonilta mm. seuraako Royal Mail työntekijöidensä tehokkuutta teknisillä mittareilla, laiminlyökö Royal Mail yleispalveluvelvoitetta priorisoimalla pakettijakelun kirjeiden edelle ja noudattaako Royal Mail lakia sairausajan palkanmaksussa.
Toisin kuin Suomessa, Britanniassa valiokunnan kuulemiset televisioidaan ja ne ovat kaikkien nähtävillä. YouTubesta voi katsoa, kuinka tiukille Royal Mailin toimitusjohtaja Britanniassa laitetaan:
Britannian postilakoista lisää Reitti-lehdestä.
Teksti: Juha Pöyry
Kuva: Lehtikuva