Lär känna
medlemsförmåner
och utnyttja dom
Om du misstänker, att nånting är inte korrekt med dina löne- och arbetsvillkoren, kontakta
Om det förekommer meningsskiljaktigheter om kollektivavtalet, måste man enligt avtalet genomgå förhandlingar för att lösa dom.
Först måste du vända dig till din förman. Om man inte kan lösa saken på det sättet, förhandlar förtroendemannen om saken med representanten för arbetsgivaren. Om problemet fortfarande inte kan lösas, förhandlar huvudförtroendemannen om saken med representanten för arbetsgivaren. I sista skedet kommer saken att förhandlas mellan PAU och arbetsgivarförbundet.
Om det inte finns en förtroendeman på din arbetsplats, kontakta huvudtroendemannen. Om man inte kan komma överens om saken lokalt, måsten man upprätta en
meningsskiljaktighetmemo, i vilken båda parten kan lyfta fram sina synpunkter.
På grunden av detta memo förhandlar förbundet om saken med arbetsgivarförbundet. Om saken måsta tas till domstolen för att avgöras, kan i flesta fall en medlem, som har varit i förbundet sex månader och som har betalt medlemsavgiften, få hjälp av förbundet i rättegången.
För att få rättshjälp måste du vända dig till facket.
Förbundets juridiska rådgivning och rättshjälp gäller vid fall som hänför sig till anställningsförhållandet. Om en medlem beviljas rättshjälp, betalar förbundet alla kostnader som hänför sig till rättegången. Vissa förbund har i rättshjälpen en självriskandel eller ett ersättningstak, och den överskjutande delen av kostnaderna ska medlemmarna betala. PAUs rättshjälp är betydligt bättre i detta avseende, eftersom det inte finns någon självrisk eller något ersättningstak i PAUs rättshjälp.
Varje medlem har rätt att ansöka om förbundets rättshjälp. Enligt förbundets stadgar förutsätter rätten till rättshjälp i regel att medlemmen har tillhört förbundet ett halvt år innan arbetstvisten inträffade och att medlemmen har skött sina medlemsskyldigheter.