Kollektivavtal är det viktigaste
avtalet för arbetstagaren
Arbetarskyddets målsättning är trygga och hälsosamma arbetsförhållanden samt upprätthållande av arbetstagarnas arbetsförmåga och välmående i arbetet. Då arbetarskyddet är som bäst utgör det en del av den dagliga verksamheten på arbetsplatsen, dvs. en del av ledningen och utförandet av arbetet. Arbetsgivaren bär det huvudsakliga ansvaret för att se till att arbetsförhållandena är trygga och hälsosamma, men i praktiken har varje arbetstagare ansvar för arbetarskyddet.
En förutsättning för en god arbetsmiljö är att man oavbrutet utvärderar dess tillstånd, definierar dess risk- och belastningsfaktorer och söker lösningar för att avskaffa dem. Arbetsledningen, personalen, arbetarskyddsombudet och företagshälsovården är i detta sammanhang i nyckelställning.
På alla arbetsplatser kan en arbetarskyddsfullmäktig/ett arbetarskyddsombud väljas. På arbetsplatser med minst 10 anställda är detta lagstadgat. Den arbetarskyddsfullmäktige följer med och påverkar ärenden som har anknytning till arbetarskyddet samt deltar i allting som hänför sig till arbetarskyddet.
På arbetsplatser där minst 20 personer regelbundet arbetar, utses en arbetarskyddskommitté eller motsvarande genom gemensamt val. Samarbetsorganet uppgör årligen en verksamhetsplan.
Bestämmelser om arbetarskyddet finns i arbetarskyddslagen, lagen om tillsynen över arbetarskyddet samt lagen om företagshälsovård. Dessutom har arbetsmarknadsorganisationerna ingått avtal som reglerar arbetarskyddet.