Kollektivavtal är det viktigaste
avtalet för arbetstagaren
Kollektivavtalet är grunden för medlemmarnas intressebevakning. Det viktigaste i fackförbundens verksamhet är kollektivavtalet, eftersom alla löntagare i praktiken märker dess betydelse dagligen. Det handlar inte om en enskild medlemsförmån, utan om själva grunden för våra arbetsvillkor och arbetsförhållanden.
Kollektivavtalsförhandlingarna, som har blivit bekanta genom TV och tidningar, förs mellan arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden, och får ibland stor publicitet. Fackförbunden ger sig in i förhandlingarna med de mål, som deras medlemmar har ställt upp. I kollektivavtalet bestäms arbetsvillkoren oftast för ett eller några år framåt.
I kollektivavtalet definieras bl.a. lönernas minimigränser (dvs. arbetsgivaren får visst ge mera lön, men inte mindre), arbetstider, övertidsersättningar, semestertider, semesterersättningar, föräldraledigheter…Alltså otroligt mycket sådana saker, som många tror att riksdagen har stiftat lagar om.
Visste du att den finländska arbetslagstiftningen till exempel inte alls definierar någon minimilön? Utan de allmänt bindande kollektivavtal som fackförbunden har ingått, skulle också din lön bygga endast på vad du och din arbetsgivare kommer överens om.
För att fackförbundet ska klara sig i kollektivavtalsförhandlingarna och kunna driva arbetstagarnas intressen, måste det vara starkt. Om organiseringsgraden i vår bransch faller under 50 %, måste en oorganiserad (s.k. vild) arbetsgivare inte följa kollektivavtalets villkor. Detta kunde leda till att mångas arbetsvillkor försämras mycket: lönerna kunde bli sämre, man kunde vara tvungen att arbeta under julen eller så kunde semesterersättningarna minska. Därför måste vi se till att organisationsgranden i branschen är hög.
Listan på de förmåner och den trygghet som kollektivavtalet erbjuder är lång. Om det här intresserar dig ytterligare, får du ett exemplar av kollektivavtalet av förtroendemannen på din arbetsplats, av din fackavdelning eller av förbundet.
Työnkuva
Puheenjohtajalta
Edunvalvonta
Työmarkkinat