Työehtosopimuksen merkitys työntekijälle on korvaamaton. Laki antaa vain minimin. Esimerkiksi palkat, ilta- ja yötyölisät, lomaraha ja arkipyhäkorvaukset sekä palkallinen äitiys- ja isyysvapaa tulevat työntekijöille vain ammattiliiton neuvotteleman työehtosopimuksen kautta. Ilman työehtosopimusta työnantaja voi määrätä työehdot. Näiden etujen säilyttäminen ja parantaminen edellyttää, että työntekijät järjestäytyvät ammattiliittoon.
PAU valvoo, että sovittuja sopimuksia noudatetaan työpaikoilla. Käytännössä sopimusrikkomuksiin puuttuvat työntekijöiden ja toimihenkilöiden valitsemat, jäseniä edustavat luottamusmiehet.
Niin kauan kuin on työnantaja ja työntekijä, palkanmaksaja ja palkansaaja, tarvitaan vuoropuhelua. Tätä vuoropuhelua käydään joskus joukkovoimankin avulla. Ilman ammattiyhdistysliikkeen toimintaa työntekijöillä ja toimihenkilöillä ei olisi nykyisiä vapaapäiviä ja vuosilomia, ei työterveydenhuoltoa tai työehtosopimusten tuomaa turvaa palkkauksessa.
Maailma muuttuu koko ajan. Mikä ennen oli itsestään selvää, ei ole sitä tänään. Saavutettuja etuja ei ole. Neuvottelupöytään tuodaan uudestaan ja uudestaan asioita, joista aikaisemmin on jo sovittu. Neuvottelut työnantajajärjestöjen ja ammattiyhdistysliikkeen välillä jatkuvat päivästä ja vuodesta toiseen. Ei ole siis ihme, että ammattiyhdistysliike on säilynyt tarpeellisena työntekijöiden etujärjestönä vuosikymmeniä, yli 100 vuoden ajan.
Mitä korkeampi järjestäytymisaste alalla on, sen jykevämmin liitto istuu neuvottelupöydässä. Suuruus tuo voimaa neuvotteluissa. Siksi jokaisen työntekijän järjestäytyminen liittoon on tärkeää.
Liiton työehtosopimustavoitteet syntyvät työpaikoilla jäsenten kokemuksista ja ammattiosastojen päätösten kautta. Liiton neuvottelijat vievät asiat neuvottelupöytään. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn pääasiallinen neuvottelukumppani yritysten johdon lisäksi on Palvelualojen työnantajaliitto PALTA ry.