Teetkö postityötä?
Tiedätkö, millä ehdoilla?
Vaikuta asiaan liittymällä PAUn jäseneksi.
Työsuojelun tavoitteena ovat turvalliset ja terveelliset työolosuhteet sekä työntekijöiden työkyvyn ylläpitäminen ja hyvinvointi työssä. Parhaimmillaan työsuojelu on osa työpaikan arkipäivän toimintaa eli osa johtamista ja työn tekemistä. Työnantajalla on pääasiallinen vastuu huolehtia työolojen turvallisuudesta ja terveellisyydestä, mutta käytännössä työsuojeluvastuuta on jokaisella työntekijällä.
Hyvän työympäristön edellytyksenä on, että sen tilaa arvioidaan jatkuvasti, tunnistetaan vaara-ja kuormitustekijät ja haetaan ratkaisut niiden poistamiseksi. Työnjohto, henkilöstö, työsuojeluvaltuutettu ja työterveyshuolto ovat tässä avainasemassa.
Kaikille työpaikoille voidaan valita työsuojeluvaltuutettu/työsuojeluasiamies. Vähintään 10 hengen työpaikoilla se on lakisääteinen. Työsuojeluvaltuutettu seuraa ja vaikuttaa työpaikan työsuojeluun liittyviin asioihin sekä osallistuu kaikkeen työsuojeluun liittyvään.
Työpaikoille, joissa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää, valitaan työsuojelutoimikunta tai yhteisesti muu vastaava. Yhteistoimintaelin tekee vuosittain toimintasuunnitelman.
Työsuojelua koskevia säädöksiä löytyy työturvallisuuslaista, työsuojelun valvontalaista ja työterveyshuoltolaista. Lisäksi työmarkkinajärjestöt ovat tehneet työsuojelua sääteleviä sopimuksia.